Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
18 martie 2019

„Mărțișorul” la românii din Biserica Albă, Transcarpatia (VIDEO)

„Mărțișorul” la românii din Biserica Albă, Transcarpatia (VIDEO)

Primăria Biserica Albă a organizat la 17 martie Festivalul Raional ”Mărțișor 2019”, la care au participat ansamblul ”Mugurelul” din localitate și elevi din școlile românești din regiune. Invitatul special al festivalului a fost Ansamblul ”Mara” din Sighetu Marmației, care a participat și la săpătorile de Mărțișor organizate de Ambasada României la Kiev și Consulatul General al României la Cernăuți, realizând în numai o săptămână un adevărat turneu artistic în Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă al Consulatului României la Solotvino, festivitatea a demarat cu dezvelirea plăcii comemorative dedicate profesorului Ion Alb din Biserica Albă, creatorul ansamblului ”Mugurelul”, pe care l-a coordonat timp de peste 40 de ani. S-a vorbit despre viața și activitatea d-lui. Alb, un mare român din dreapta Tisei, care a trecut la cele sfinte la 23 ianuarie 2018. Din fericire, datorită eforturilor primăriei Biserica Albă, Departamentelor de Cultură și Educație ale Raonului Rahiv și ale părinților, s-a reușit reluarea activității ansamblului ”Mugurelul”.


Cu prilejul acestei manifestări, artistul fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare a prezentat expoziția de fotografie ”Comorile României”, care imortalizează toate valorile culturale românești care fac parte din patrimoniul material și imaterial al UNESCO. Prezentarea sa inedită, interactivă, a atras atenția celor peste 450 de invitați veniți la manifestare. Prezența acestei expoziții a fost facilitată de d-na. Natalia Lazăr, cadru didactic la specializarea etnologie din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, care a făcut și o scurtă prezentare a istoriei Mărțișorului.

Consulul României la Solotvino i-a salutat pe cei prezenți și a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui frumos eveniment, felicitându-i pe toți cei care au pus umărul la revigorarea activității ansamblului ”Mugurelul”.

„Sperăm ca astfel de acțiuni să continue și în viitor, pentru a permite românilor din Transcarpatia, îndeosebi tinerei generații, să beneficieze de unul dintre cele mai bune instrumente de păstrare și dezvoltare a limbii materne și tradițiilor. Folclorul și tradițiile rămân o sursă inegalabilă în lupta pentru păstrarea nealterată a identității etnice a românilor din Transcarpatia”, se spune în comunicat.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Material video


Distribuie:
Vizualizări: 635

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate