Știri Cultură
14 februarie 2018

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la nașterea marelui poet Grigore Vieru

  Astăzi se împlinesc 83 de ani de la nașterea marelui poet Grigore Vieru

Cu această ocazie, pe Aleea Clasicilor din capitala Republicii Moldova, vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului, iar la Cimitrirul Central se vor depune flori la mormântul lui Grigore Vieru. De asemenea, în instituțiile de învățământ din R. Moldova, această zi este marcată cu recitaluri de poezie ale poetului și cântece pe versurile acestuia, informează deschide.md

Grigore Vieru s-a născut în data de 14 februarie 1935, în localitatea Pererâta, fostul județ Hotin (din România), azi județul Edineț (Republica Moldova), ca fiu al lui Pavel și Eudochiei, născută Didic.

În perioada 1954-1958 urmează cursurile Facultății de Filologie și Istorie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău.

A trăit din plin sărăcia și suferințele provocate de război, de alipirea Basarabiei la U.R.S.S., dar și lipsa tatălui, care murise pe front.

În anul 1957 debutează editorial, în timpul studenţiei, cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma”, apreciată de criticii literari. În data de 8 iunie 1960 se căsătoreşte cu Raisa, profesoară de limba română şi latină, şi se angajează ca redactor la revista „Nistru”, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960-1963 este redactor la editura „Cartea Moldovenească”. În anul 1968 apare volumul „Numele tău”, cu o prefaţă de Ion Druţă, carte care devine, chiar în anul apariţiei, obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei Secolul XX, Dan Hăulică, Ştefan Augustin Doinaş, Ioanichie Olteanu, Geo Şerban şi Tatiana Nicolescu.Vizitează mănăstirile Putna, Voroneţ, Suceviţa, Dragomirna şi Văratec. În 1974, Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitaţie oficială din partea Uniunii Scriitorilor, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoţit de poetul Radu Cârneci. În acelaşi an, apare volumul de versuri lirice „Aproape”, cu ilustraţii color de Isai Cârmu. În 1977, tot la invitaţia Uniunii Scriitorilor din România vizitează, împreună cu soţia, mai multe oraşe din România, între care Bucureşti Constanţa, Cluj-Napoca şi Iaşi. În 1988 i se acordă „Diploma de Onoare Andersen”, cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii.

Grigore Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular, aflându-se printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM, în care se votează limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

În 1990, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace. În 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Române.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulație, în apropiere de Chișinãu. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, iar la ora 10:00 întreaga republică  a ținut un moment de reculegere.

A murit cu visul de a vedea înfăptuită unirea Basarabiei cu patria-mamă, vis pe care l-a purtat mereu în suflet, cu statornicia celui care crede în destinul țării sale, scrie ziarpiatraneamț.ro

În prezent, unul din bulevardele Chişinăului şi mai multe licee din Republica Moldova îi poartă numele.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 427

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate