Cultură
Redactor: Marin Gherman
27 noiembrie 2018

200 de ani de la nașterea cărturarului român Aron Pumnul: evenimente culturale la Cernăuți dedicate Zilei Naționale (VIDEO)

200 de ani de la nașterea cărturarului român Aron Pumnul: evenimente culturale la Cernăuți dedicate Zilei Naționale (VIDEO)

Se împlinesc 200 de ani de la nașterea cărturarului român Aron Pumnul (născut la 27 noiembrie 1818, satul Cuciulata, județul Brașov). A fost un cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu, fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania.

La sfârșitul lunii noiembrie 1848, este numit prin concurs primul profesor de limba și literatura română la liceul german din Cernăuți, unde îl are elev pe Eminescu — tânărul poet care, la moartea lui, avea să scrie elegia „La mormântul lui Aron Pumnul”. La scurt timp își reia activitatea publicistică în ziarul „Bucovina”, devenind redactorul părții românești.

În data de 27 noiembrie la Cernăuți au loc o serie de evenimente culturale dedicate Zilei Naționale a României și împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul.

- 11.00 - depunere de flori la Monumentul Poetului Național Mihai Eminescu, din centrul orașului Cernăuți;

12.00 - Te-Deum la mormântul lui Aron Pumnul, din cimitirul central din Cernăuți, respectiv la capela din incinta cimitirului;

14.30 - Conferință științifică consacrată a 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul, la sediul Societății Mihai Eminescu din Cernăuți, urmată de lansare de carte.

18.00 - Recepția oficială (intrarea pe bază de invitație).

În data de 28 noiembrie 2018, în incinta Consulatului General din Cernăuți va fi vernisată expoziția de tablouri RECONSTITUIRI, in care iși vor expune creațiile pictori români și ucraineni, de origine română.

Tot la 28 noiembrie, la sediul redacției Zorile Bucovinei va avea loc o Conferință științifică și un spectacol artistic, potrivit unui comunicat de presă al Consulatului General al României la Cernăuți, remis Agenției BucPress, cu precizarea că acestea reprezintă numai o parte din acțiunile organizate pentru marcarea Zilei Naționale.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
BucPressTV. Românii din Cernăuți l-au omagiat pe ilustrul cărturar și profesor Aron Pumnul. Autor - Vitalie Zâgrea

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 534

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate