Cultură
Redactor: Marin Gherman
09 august 2019

90 de ani de la naşterea poetului, eseistului, prozatorului şi traducătorului Modest Morariu, originar din Cernăuți

90 de ani de la naşterea poetului, eseistului, prozatorului şi traducătorului Modest Morariu, originar din Cernăuți

Poetul, eseistul, prozatorul şi traducătorul Modest Morariu s-a născut la 11 august 1929, la Cernăuţi, descinde dintr-o veche familie de intelectuali bucovineni, printre care se numără mitropolitul Silvestru (al Bucovinei şi al Dalmaţiei), fiul acestuia, Vasile Morariu, coleg şi prieten cu Eminescu la Viena, apoi Constantin Morariu, Leca Morariu etc.

Studiile medii le-a urmat la Liceul Militar "Ştefan cel Mare" din Cernăuţi şi le-a continuat la diverse licee civile din Slatina, Deva, Petroşani, ultimul an în particular, potrivit volumului "Dicţionarul scriitorilor români" (Ed. Albatros, Bucureşti,2001). Concomitent cu ultimul an de liceu şi un an după aceea, lucrează ca reporter la ziarul judeţean "Steagul Roşu" din Petroşani. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, secţia limba şi literatura franceză (1954), potrivit Agerpres.

A debutat în revista "Steaua", în 1958, iar primul său volum de versuri - "Povestire cu fantome"- a fost publicat în 1968. A avut colaborări la numeroase publicaţii din ţară şi străine precum: "Tribuna", "România Literară", "Luceafărul", "Secolul 20", "Orizont", "Ateneu", "Literatur und Kritik" şi "Podium" (ultimele două din Austria), "Koraci" (Iugoslavia) ş.a.

Din 1959, după efectuarea unui stagiu de redactor la publicaţia "La Roumanie Nouvelle" şi altul de corector la "Gazeta Literară", începe să lucreze ca redactor la Editura Meridiane, al cărei redactor-şef devine din 1969. Alte volume de versuri sunt "Spectacol de pantonimă" (1971), "Ovăzul sălbatic" (1974). "Naşterea nostalgiei", apărut în 1984, este un volum antologic, cuprinzând şi poeme inedite.

A tradus din Stendhal, Camus, Julien Green, André Malraux. A scris, de asemenea, volume de eseuri ("Între relativ şi absolut", 1979; "Itinerarii", 1987), precum şi romanul "Întoarcerea lui Ulise" (1982, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor). A mai primit premiul pentru traducere al Uniunii Scriitorilor pe 1977 pentru "Capul de obsidian" de André Malraux. A publicat prima traducere în română din textele lui Cioran scrise în exil ("Eseuri", 1988, o selecţie). A murit la 15 aprilie 1988, la Bucureşti.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 470

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate