Știri Cultură
Redactor: Mirela Amarie
11 mai 2018

Ambasadorul Germaniei în Ucraina va sosi la Cernăuți la inaugurarea bustului poetei Rose Auslander

Ambasadorul  Germaniei în Ucraina va sosi la Cernăuți la inaugurarea bustului poetei Rose Auslander

Astăzi, în orașul Cernăuți, la ora 12:00, în piața Sfintei Marii, va fi inaugurat bustul poetesei de limba germană și limba engleză, evreică originară din Bucovina, Rose Auslander, cu ocazia aniversării celor 117 ani de la nașterea sa.

La deschidere vor fi prezenți primarul orașului, Oleksii Kaspruk; ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Germaniei în Ucraina,  Ernst Reichel; Leonid Milman, șeful societății „Rose Auslander”, compilator și editor al lucrărilor poetului Helge von Levenich, artist, angajat al Muzeului Evreiesc din Berlin; Karina Rot, președintele comunității evreiești din Cernăuți, Volodymyr Tsysarik, secretarul de stat retras și Petro Rykhlo, profesor al Universității Naționale „Yuriy Fedkovych”.

Rose Ausländer (numele la naștere Rosalie Beatrice Ruth Scherzer) s-a născut la 11 mai 1901 la Cernăuți într-o familie de evrei ortodocși: tatăl său a fost Sigmund Scherzer iar mama Etie Rifke Binder. În  anii 20 a plecat în America și s-a întors la Cernăuți în 1939. În același an, după ce Alfred Margul-Sperber îi făcuse o prezentare în ziarul Czernowitzer Morgenblatt, Rose Ausländer a publicat primul volum de versuri Der Regenbogen, la editura „Literaria” din Cernăuți.

După război, s-a întors în SUA, de data aceasta la New York, unde nu a putut scrie pentru o vreme, până când poeziile ei au început să apară în limba engleză.

În 1956, la sfatul scriitoarei moderniste americane, Marianne Moore, Auslander s-a întors la scrisul poeziilor în limba maternă și a continuat să scrie în limba germană până la moartea sa în anul 1988, la Düsseldorf.

Poetesa Rosa Auslander  ne-a lăsat mai mult de douăzeci de cărți de poezie, dintre care doar una este în limba engleză, care se intitulează „Copacul interzis”.

BucPress

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 658

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate