Știri Cultură
Redactor: Mariana Struț
07 noiembrie 2018

Autentica Stemă a Bucovinei găsită la Universitatea Națională din Cernăuți

Autentica Stemă a Bucovinei găsită la Universitatea Națională din Cernăuți

În luna octombrie a anului curent în depozitele Universității Naționale ””Iu. Fedkovici” din Cernăuți, fosta Reședință a Mitropoliților Bucovinei, a fost găsită Stema autentică a Bucovinei – informează Agenția de știri BucPress.

Stema Ducatului Bucovinei, realizată în fier și vopsită, a suferit doar câteva pierderi. În primul rând lipsește șnurul aurit care era prins de  coroană și în al doilea rând lipsește o parte din mantie.

Cel mai probabil această stemă făcea parte din amenajarea cabinetului mitropolitan. În perioada de după Primul Război Mondial după ce s-a desființat Imperiul Austro-Ungar Stema a fost coborâtă în subsolul Reședinței.

Trebuie menționat faptul că pentru prima dată Stema Bucovinei a fost prezentată în fața deputaților bucovineni în data de 15 ianuarie a anului 1863. Asamblarea Stemei includea conform tradiției Principatului Moldovei un scut despicat, roșu în dreapta și albastru în stânga, încărcat cu un cap de bour. Acesta are între coarne și este flancat de câte o stea de aur cu șase raze, de aur. Deasupra era pusă o coroană aurită din care ișea o m antie roșie ca fiind un semn regal.

Mariana Struț pentru BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 950

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate