Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
01 februarie 2019

Biserica „Sfântul Ilie” din satul Toporăuți, regiunea Cernăuți, ctitoria lui Miron Barnovschi (VIDEO)

Biserica „Sfântul Ilie” din satul Toporăuți, regiunea Cernăuți, ctitoria lui Miron Barnovschi (VIDEO)

Localitatea Toporăuţi a făcut parte, de la înfiinţare, din Ţinutul Cernăuţi al Principatului Moldovei. În acest spaţiu  a locuit boierul Dumitru Barnovschi, mare paharnic şi apoi mare postelnic. Într-o casă „cu boiereşti curţi, nu departe de Prut, înconjurată de fâneţe, imaşuri, bogate heleşteie cu peşte, dumbrăvi şi locuri bune de vânătoare“, s-a născut domnul Moldovei, Miron, „după anul 1590“ - aşa cum amintesc hrisoavele.

Copilăria, tinereţea şi studiile lui Miron Barnovschi rămân încă pagini necunoscute. Când a avut prima domnie, pe la 1611, Miron Barnovschi avea aproximativ 23 de ani. Cunoaştem însă, cu siguranţă, că tânărul domn, ca o recunoştinţă pentru familia sa şi pentru locul său natal, în primii ani de domnie a ridicat şi el o biserică la Toporăuţi.


Nu se ştie data finalizării şi a sfinţirii dar, se presupune că zidirea a fost gata înainte de moartea boierului Dumitru Barnovschi, care a fost înmormântat la Toporăuţi, după cum spunea Miron în testamentul său: „Biserica de la Toporăuţi, unde zac oasele părintelui meu, Dumnezeu să-l pomenească!“.

Având hramul Sfântului Ilie, biserica este, cronologic vorbind, prima ctitorie fortificată. Ea deschide un nou stil arhitectonic, reprodus la biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Iaşi, la cea din Liov şi, mai târziu, la Precista din Galaţi.

În formă de fortăreaţă, biserica are un sistem de apărare cu multe particularităţi. Spaţiul de deasupra bolţilor este prevăzut cu metereze şi locuri de instalare a puştilor şi a tunurilor de calibru mic. Deasupra Sfântului Altar apare o a doua boltă, iar podul este în întregime fortificat, prevăzut cu spaţii pentru arcuri, dar şi cu drumuri de strajă.

Conform unui act de danie din 9 decembrie 1627, domnitorul Miron Barnovschi a dăruit satul Toporăuţi Mănăstirii Adormirii Maicii Domnului din Iaşi. Astfel, biserica, cu toate posesiunile ei, a fost închinată Sfântului Mormânt de la Ierusalim.  

Potrivit datelor oficiale, în momentul de față 97,5% (date din 2001) din populația Toporăuțiului sunt ucraineni. În biserică serviciul divin este oficiat în limba ucraineană, iar biserica ortodoxă ține de Patriarhia Kievului.

Cum arată biserica în momentul de față – în reportajul televiziunii online BucPress TV din Cernăuți (video în subsolul acestui text)

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
BucPress TV: Biserica „Sfântul Ilie” din satul Toporăuți, regiunea Cernăuți, ctitoria lui Miron Barnovschi

Distribuie:
Vizualizări: 607

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate