Știri Cultură
17 aprilie 2017

BucPress TV vă prezintă un interviu în exclusivitate cu poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc din Mihorenii Herței (VIDEO)

BucPress TV vă prezintă un interviu în exclusivitate cu poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc din Mihorenii Herței (VIDEO)

Ținutul Herța a dat naștere unor mari personalități ale științei, literaturii și culturii românești. Din păcate o mare parte din elita herțeană, din marii actori, scriitori și interpreți au ales calea înstrăinării de meleagurile natale, dar nicidecum de limba și cultura neamului românesc. Printre aceste personalități ale ținutului Herța se numără și poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc din Mihorenii Herței, care cu câteva decenii în urmă s-a stabilit cu traiul în orașul Bălți, Republica Moldova.

Dorul de casă îl macină mereu, chiar și la cei 72 de ani adunați în buchetul vârstei. Vine rar pe acasă, de două ori pe an. Gheorghe Calamanciuc este nelipsit la Sărbătorile de Paști. Vine pentru a le aduce un pios omagiu scumpilor părinți, care-și dorm somnul de veci în cimitirul din Mihoreni. De fapt, poetul a făcut deja un legământ cu ei, dar și cu primăria satului, dorind foarte mult ca atunci când va pleca în lumea fără de dor să fie adus acasă pentru a-și găsi odihna veșnică alături de cele mai scumpe ființe – părinții în cimitirul din Mihoreni, regiunea Cernăuți.

Deși i-am spus că e prea devreme să vorbim despre viața fără de dor a dramaturgului și scriitorului Gheorghe Calamanciuc, până la urmă am reușit să depănăm împreună pe ghemul amintirilor câteva momente interesante din viața cunoscutului poet și dramaturg, care-și alină dorul de casă prin poezie, așteptând cu nerăbdare să revină la baștină, să-și îmbrățișeze cu drag cele două surori, care-i țin astăzi locul mamei. Cu multă plăcere ne-a povestit despre relațiile care le are cu scriitorii basarabeni, dar și despre colaborarea sa cu oamenii de artă din România și Republica Moldova. La fel, Gheorghe Calamanciuc în interviul său face câteva destăinuiri despre moartea misterioasă a cunoscutului poet-martir Ilie Motrescu, care  a fost un adevărat patriot al limbii române, dar i-a  fost și coleg de facultate...

Vitalie Zâgrea pentru BucPress

În subsolul acestui text puteți urmări un interviu televizat cu poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, în exclusivitate pentru BucPress TV.

Material video
BucPress TV Jurnalistul Vitalie Zâgrea în dialog cu poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, originar din Mihorenii Herței, stabilit cu traiul în Republica Moldova.

Distribuie:
Vizualizări: 525

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate