Știri Cultură
17 aprilie 2017

BucPress TV vă prezintă un interviu în exclusivitate cu poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc din Mihorenii Herței (VIDEO)

BucPress TV vă prezintă un interviu în exclusivitate cu poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc din Mihorenii Herței (VIDEO)

Ținutul Herța a dat naștere unor mari personalități ale științei, literaturii și culturii românești. Din păcate o mare parte din elita herțeană, din marii actori, scriitori și interpreți au ales calea înstrăinării de meleagurile natale, dar nicidecum de limba și cultura neamului românesc. Printre aceste personalități ale ținutului Herța se numără și poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc din Mihorenii Herței, care cu câteva decenii în urmă s-a stabilit cu traiul în orașul Bălți, Republica Moldova.

Dorul de casă îl macină mereu, chiar și la cei 72 de ani adunați în buchetul vârstei. Vine rar pe acasă, de două ori pe an. Gheorghe Calamanciuc este nelipsit la Sărbătorile de Paști. Vine pentru a le aduce un pios omagiu scumpilor părinți, care-și dorm somnul de veci în cimitirul din Mihoreni. De fapt, poetul a făcut deja un legământ cu ei, dar și cu primăria satului, dorind foarte mult ca atunci când va pleca în lumea fără de dor să fie adus acasă pentru a-și găsi odihna veșnică alături de cele mai scumpe ființe – părinții în cimitirul din Mihoreni, regiunea Cernăuți.

Deși i-am spus că e prea devreme să vorbim despre viața fără de dor a dramaturgului și scriitorului Gheorghe Calamanciuc, până la urmă am reușit să depănăm împreună pe ghemul amintirilor câteva momente interesante din viața cunoscutului poet și dramaturg, care-și alină dorul de casă prin poezie, așteptând cu nerăbdare să revină la baștină, să-și îmbrățișeze cu drag cele două surori, care-i țin astăzi locul mamei. Cu multă plăcere ne-a povestit despre relațiile care le are cu scriitorii basarabeni, dar și despre colaborarea sa cu oamenii de artă din România și Republica Moldova. La fel, Gheorghe Calamanciuc în interviul său face câteva destăinuiri despre moartea misterioasă a cunoscutului poet-martir Ilie Motrescu, care  a fost un adevărat patriot al limbii române, dar i-a  fost și coleg de facultate...

Vitalie Zâgrea pentru BucPress

În subsolul acestui text puteți urmări un interviu televizat cu poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, în exclusivitate pentru BucPress TV.

Material video
BucPress TV Jurnalistul Vitalie Zâgrea în dialog cu poetul, scriitorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, originar din Mihorenii Herței, stabilit cu traiul în Republica Moldova.

Distribuie:
Vizualizări: 274
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
Calendar 2017

Parteneri BucPress
Prima pagina | JurnalistiRomani.ro
CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI în Cernăuţi
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
Radio Ucraina International
europunkt – Informare și analiză europeană
Gazeta de Herta
Monitorul de Hliboca
GLASUL BUCOVINEI Institutul Cultural Român
ЧДТРК
Radio România Actualităţi
trb.ro
Euromedia
Radio Moldova Actualităţi
TOCpress | mai aproape de romani
TIMP ROMÂNESC | E timpul tău!
Costiceni
Transmedia | platformă a jurnaliștilor români de pretutindeni
Romani pentru Romani | Site pentru romanii din comunitatile istorice
Cele mai bune stiri din Hudesti
Agenția Regională de știri inter regio news | ȘTIRI DIN SATU MARE ȘI TRANSCARPATIA
Телеканал Тиса-1 | Головна сторінка
Deschide Știrea
91,8 FM | БУКОВИНА
Meleag Natal
Radio Romania International
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2017 BucPress - Toate drepturile rezervate