Cultură
15 mai 2017

Cea mai frumoasă duminică românească trăită la Cernăuți (VIDEO)

Cea mai frumoasă duminică românească trăită la Cernăuți (VIDEO)

Românii din regiunea Cernăuți întotdeauna au lăsat un loc aparte în sufletele lor pline de lumină și dragoste divină, un loc binecuvântat lângă icoanele din casa cea mare, anume pentru aceste sfinte comori – limba neamului, credința străbună și portul strămoșesc. Cea de-a treia ediție a Paradei Portului Popular Românesc, organizată pe strada Domnească de cândva a Cernăuțiului, a adunat zeci și sute de români îmbrăcați în haine naționale, scoase de prin lăzile străbunilor, motiv impresionant și suficient pentru a înțelege cât de scumpe și prețioase sunt aceste valori ale românilor din nordul Bucovinei. Prin farmecul acelor costume populare și tradiții strămoșești ei au adus în inima Cernăuțiului cea mai frumoasă duminică românească de peste an. 

La apelul Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, inițiatorul și organizatorul principal al acestui minunat festival au răspuns cu multă bucurie zeci de colective folclorice din întreaga regiune. Ba, și mai mult, prezența colectivului etnofolcloric ”Cununița” din satul Colicăuți, raionul Briceni, Republica Moldova, a transformat această Paradă în una internatională.

A fost mai mult decât apreciabilă initiativa organizatorilor de a invita în acest an la Parada Portului Popular Românesc și reprezentanții minorităților naționale din nordul Bucovinei, care conviețuiesc în pace și bună înțelegere pe aceste meleaguri mioritice. Însuși prezența Primarului de Cernăuți, domnului Oleksii Kaspruk la deschiderea oficială a evenimentului cultural din centrul regional, constituie un prilej de bucurie și de admirație, prin acest gest, edilul Cernăuțiului, dând dovadă de stimă și respect față de comunitatea românească din Ucraina și din orașul Cernăuți, față de  portul national al românilor nord-bucovineni și din întreg spațiul românesc.


 

Ca de fiecare data la asemenea evenimente  culturale participă și reprezentanții Consulatului General al României la Cernăuți – Excelența Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consul General, domnul Ministru consilier Ionel Ivan și alții. În discursul rostit în fața comunității românești din regiunea Cernăuți și a bucovinenilor cernăuțeni, doamna Eleonora Moldovan a adresat sincere mulțumiri organizatorilor pentru faptul că au transformat acest proiect - Parada Portului Popular Românesc, într-o manifestare culturală de mare amploare, care a devenit și tradițională.


 

 

Potrivit radio Cernăuți, artista poporului din Republica Moldova, crăsneanca noastră Maria Iliuț a fost cea care i-a determinat pe cernăuțeni să se prindă minute în șir într-o minunată horă, care să transforme strada Domnească de cândva  a Cernăuțiului în cea mai frumoasă stradă românească a bătrânei urbe cernăuțene din ultimele decenii.

Vitalie ZÂGREA pentru Bucpress

Fotografii de Vladimir ACATRINEI, corespondent BucPress

Material video
BucPress TV vă prezintă secvențe video de la cea de-a treia ediție a Paradei Portului Popular Românesc, care a avut loc la Cernăuți.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2880

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți