Știri Cultură
08 ianuarie 2018

Cernăuţi: Aniversare Mihai Eminescu de Ziua Culturii Nationale

Cernăuţi: Aniversare Mihai Eminescu de Ziua Culturii Nationale

De ziua naţională a Culturii Române*, 15 ianuarie 2018, la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi (str. Kobyleanska, 9) va avea loc  o seară de romanţe dedicată  Zilei de naştere a Luceafărului poeziei  româneşti Mihai Eminescu.

În faţa publicului spectator vor cânta cei mai cunoscuţi interpreţi din regiune: Elena Calancea, Maria Dovghei, Gică Puiu, Gheorghe Posteucă, Elena Nandriş, Dumitru Caulea, corul Asociaţiei „Anastasia” din Ciudei, raionul Storojineţ, conducător Diana Velea, Igor Raţă, Alexandru Tărâţeanu, Elvira Maraşciuc, Mirabela Plevan, ansamblul „Fetele din Bucovina şi alţii.

Începutul la ora 16.00. Intrarea liberă.

BucPress

*Camera Deputatilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Nationale, act normativ ce a intrunit 175 de voturi favorabile, unul impotriva si doua abtineri. Proiectul a fost initiat de 50 de deputati si  senatori PSD si de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat aceasta initiativa. In expunerea de motive a initiatorilor se arata: ''Ziua Culturii Nationale va fi, in viziunea noastra, o zi in care nu numai celebram un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national''. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie - Ziua Culturii Nationale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicata in MO 831 din 13 decembrie 2010. Exista precedente pentru aceasta sarbatoare si in alte tari europene. Astfel, in Spania, Ziua Culturii a fost aleasa in ziua mortii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia, in ziua in care s-a nascut Luis de Camoes. Si autoritatile din Republica Moldova au hotarat ca ziua de nastere a lui Mihai Eminescu sa devina Ziua Culturii Nationale.

Distribuie:
Vizualizări: 362

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate