Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
04 decembrie 2017

Cernăuțenii sunt în așteptarea festivalului entofolcloric „Malanka Fest - 2018”

Cernăuțenii sunt în așteptarea festivalului entofolcloric „Malanka Fest - 2018”

„Malanka Fest” – un festival entofolcloric de excepție din Cernăuți, o carte de vizită a nordului Bucovinei – va avea loc la data de 15 ianaurie 2018, potrivit organizatorilor. Este vorba de cea de-a 7-ea ediție a acestui festival – informează Agenția BucPress.   

Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente entofolclorice din estul european în contextul sărbătorilor de iarnă, cu participarea mai multor colective din regiunea Cernăuți, alte zone ale Ucrainei, România și Moldova.

La ediția din 2017 a festivalului au participat 46 de colective, luptând pentru obținerea de premii din fondul de 100 de mii grivne (circa 3500 USD).

Pentru a evita orice discuții referitoare la obiectivitatea / subiectivitatea juriului, câștigătorii festivalului au fost desemnați în urma unei votări online. Potrivit votării, victoria a fost obținută pe muchie de cuțit de colectivul „Regii Egiptului” din satul Ceahor, raionul Hliboca (50 mii grivne). Premiile II și III (30 mii și 20 mii grivne respectiv) au fost acordate colectivelor din satul Horbova, raionul Herța – „Calul troian” și „Malanca din Horbova”.  Le festival a mai participat, de asemenea, un grup de mălăncari din localitatea Crasna, raionul Storojineț, care s-a evidențiat, în mod tradițional prin autenticitate și respectarea adevăratelor tradiții ale mălăncarilor bucovineni. 

BucPress reamintește că despre Malaca din Crasna în 2013 a fost turnat un film documentar „Krasna Malanka”, în care regizorul de etnie ucraineană Dmytro Suholitki-Sobciuk arată că malanca este un carnaval unde fiecare participant își joacă rolul său în serbarea tradițională. Filmul reflectă  organizarea, desfășurarea și evoluția sărbătorii tradiționale malanca: de la crearea măștilor și costumelor individuale, până la încheierea feerică a sărbătorii. Pelicula „Krasna Malanka” demonstrează, de fapt, că în timpul carnavalului oameni străini și necunoscuți, la prima vedere, se unesc în jurul unei sărbători de iarnă.

Marin GHERMAN pentru BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 450

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate