Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
13 septembrie 2018

Cernăuți: Discuții și amintiri despre emigrarea românilor din Bucovina în Canada din secolele XIX-XX (VIDEO)

Cernăuți: Discuții și amintiri despre emigrarea românilor din Bucovina în Canada din secolele XIX-XX (VIDEO)

La Consulatul General al României la Cernăuți a avut loc o masă rotundă, la care românii din nordul Bucovinei și-au amintit și au analizat valurile de emigrare din trecut a românilor din zona Cernăuțiului în Canada. Discuția a avut loc la inițiativa Lorei Bostan, prof. univ. la Catedra de Limba Română și Clasică a Universității Naționale din Cernăuți, masa rotundă fiind moderată de Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți – informează Agenția BucPress.

Românii din regiunea Cernăuți și-au amintit despre emigrarea bucovinenilor în Canada în secolele trecute, în special din localitățile Boian, Tereblecea și Oprișeni. A fost analizată și situația românilor din Ucraina în momentul de față. La finalul evenimentului, Ionel Ivan, ministru consilier la Consulatul României la Cernăuți i-a înmânat Eleonorei Bizovi din satul Boian o diplomă de excelență semnată de ministrul pentru românii de pretutindeni Natalia Elena Intotero.

BucPress TV – platformă video a Centrului Media BucPress, a realizat un amplu reportaj de la acest frumos eveniment, filmările fiind solicitate în mod direct de comunitatea românească din Canada pentru a fi mai aproape de casa părinților, bunicilor sau a străbunicilor lor, sosiți în Canada decenii în urmă din dulcea Bucovină.

Reportajul realizat de BucPress TV – în subsolul acestui text sau la rubrica BucPress TV (în procesare).

Agenția BucPress amintește că românii din Boian (Alberta) au sărbătorit recent 120 de ani de la venirea primilor români în Canada din Boian, regiunea Cernăuți. Asociația românilor din Alberta a fost gazda evenimentului de sărbătorire a 120 de ani de la venirea primilor români din Boian (astăzi în regiunea Cernăuți) în Canada, acolo unde a fost înființată o localitate cu același nume.

„Am stat de vorba cu descendenți ai primilor români-pionieri, am văzut locuri de o frumusețe greu de descris în cuvinte, am simțit cum amantul, brazii, apele ne vorbesc despre noi, despre cum am trecut peste timp ca neam. Plec de acolo cu un sentiment pe care nu l-am mai trăit niciodată”, scrie Marius Balan din Canada, adăugând că orice român imigrat în Canada ar trebui sa meargă la Boian de lângă Cernăuți măcar o dată în viață.

Menționăm că primii imigranți de origine română au sosit în această parte a Canadei la sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea lor provenind din provincia istorică Bucovina, un teritoriu românesc care făcea parte în acele vremuri din Imperiul Austro-Ungar. Pioneri au fost locuitorii Boianului.

În toamna anului 1903, comunitatea a construit o biserică ortodoxă românească, care a primit hramul "Sf. Maria", după hramul celei din patrie. Ea a fost finalizată în vara anului 1905. În preajma anului 1909, necesitatea existenței unei școli de limbă română s-a accentuat și s-a construit o mică clădire în 1910, în care s-au predat toate disciplinele care se predau și în România acelor vremuri.

Românii din Boian și-au încurajat rudele din orașele Edmonton și Calgary să se stabilească aici, datorită existenței unui pământ fertil, unor lacuri și păduri.

În prezent, școala românească este un muzeu care prezintă imigrația românească din provincia Alberta, fotografii ale primelor așezări românești în provincie și viața tipic românească a fermierilor în Canada rurală.

BucPress

Material video


Distribuie:
Vizualizări: 466

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate