Știri Cultură
11 octombrie 2018

Cernăuți: Sute de pietre de mormânt din cimitirul evreiesc din Sadagura, ascunse la o unitate militară

Cernăuți: Sute de pietre de mormânt din cimitirul evreiesc din Sadagura, ascunse la o unitate militară

Pe teritoriul unei unități militare din urbea cernăuțeană au fost găsite sute de pietre funerare evreiești. Despre acest lucru a declarat reprezentantul comunității evreiești din Cernăuți, Mihail Krais, într-un interviu pentru molbuk.ua

Potrivit lui, aceste pietre de mormânt au fost descoperite în timpul efectuării lucrărilor de reparații la o unitate militară din orașul Cernăuți. Lucrătorii au desfăcut podeaua veche și au rămas uimiți de ceea ce au găsit sub parchetul din lemn – sute de pietre funerare, ce au fost furate din cimitirul evreiesc din Sadagura (în anul 1965 Sadagura este încorporată în cadrul orașului Cernăuți, devenind cartier și formând împreună cu fostul sat Lențești raionul Sadagura, în prezent unul dintre cele trei microraioane ale Cernăuțiului).

”Pietrele funerare din cimitirul evreiesc din Sadagura au fost ascunse pe la finele anului 1940 - începutul anilor 1950”, a spus istoricul și jurnalistului israelian Shimon Briman.

”Un ofițer ucrainean a telefonat rabinului din Cernăuți, Menahem Mendel Glițenștein și a organizat transportarea pietrelor funerare vechi ale comunității evreiești. Potrivit rabinului, au fost găsite pietre de mormânt, vechi de peste 150 de ani și mai mult. Descoperirea pietrelor funerare și transportarea acestora s-a făcut  cu trei zile înainte de împlinirea a 168 de ani de la moartea rabinului Israel Friedman din Dinastia rabinică de Rujin din Sadagura (1797-1850)”.

În timpul apropiat comunitatea evreiască va organiza o conferință de presă despre descoperirea pietrelor de mormânt ale ecomunității evreiești, a spus Mihail Krais.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 610

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate