Cultură
Redactor: Marin Gherman
28 noiembrie 2018

Cernăuți: Ziua Națională a României, Ziua Bucovinei și bicentenarului nașterii lui Aron Pumnul (VIDEO)

Cernăuți: Ziua Națională a României, Ziua Bucovinei și bicentenarului nașterii lui Aron Pumnul (VIDEO)

În perioada 27-28 noiembrie la Cernăuți au avut loc o serie de evenimente culturale dedicate Zilei Naționale a României, Zilei Bucovinei și împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul – informează Agenția BucPress.

Românii din Cernăuți au depus flori la Monumentul Poetului Național Mihai Eminescu din centrul orașului Cernăuți. A fost oficiat un Te Deum la mormântul lui Aron Pumnul din cimitirul central din Cernăuți, respectiv la capela din incinta cimitirului. În acest context, s-a desfășurat la sediul Societății „Mihai Eminescu” din Cernăuți o conferință științifică consacrată împlinii a 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul. 

În afară de aceste evenimente culturale, Consulatul General al României la Cernăuți a organizat o recepție oficială, la care s-au adunat românii din regiune, reprezentanți ai autorităților locale, oaspeți din România, spunând „La mulți ani” poporului român și României cu prilejul Zilei Naționale. Consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, a rostit un mesaj de sărbătoare, menționând importanța păstrării și dezvoltării cooperării ucraineano-române în context european.


România și toți românii de pretutindeni au fost felicitați de deputatul poporului din Ucraina Grigore Timiș. Pentru pace în lume și liniște în casele românilor din Ucraina s-au rugat monahii sosiți de la Mănăstirea Putna, în frunte de părintele stareț Melchisedec Velnic, dar și sfinții părinți din regiunea Cernăuți.

Melodii de suflet, de Ziua Națională, au fost interpretate de Ilie Caraș, originar din Ropcea, de corul „Dragoș Vodă”, dar și de copiii formației folclorice „Perla”.

 În data de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, zi care celebrează devenirea Țării Fagilor acum 100 de ani, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775, românii din regiune s-au adunat la sediul ziarului „Zorile Bucovinei” pentru a evoca evenimentul care s-a produs acum 100 de ani când Consiliul Național al a hotărât în majoritate revenirea ținutului la Țara Mamă. După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea  parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775.


Tot la 28 noiembrie la Consulatul General al României la Cernăuți a avut loc vernisarea expoziției „Reconstituiri”. Consacrată Zilei Bucovinei, expoziția de artă contemporană „Reconstituiri” invită publicul la o redescoperire a unor noi valențe ale autenticului și identitarului în dialog cu imaginarul. Expoziția va avea loc la Consulatul General al României la Cernăuți până la 3 decembrie 2018.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


 

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 715

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate