Știri Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
24 ianuarie 2019

Concursul declamatorilor de poezie eminesciană i-a adunat la Cernăuți pe cei mai talentați copii din regiune (VIDEO)

Concursul declamatorilor de poezie eminesciană i-a adunat la Cernăuți pe cei mai talentați copii din regiune (VIDEO)

„N-oi uita vreodată, dulce Bucovină, Geniu-ți romantic, munții în lumină, văile în flori”, așa scria marele Eminescu despre acest picior de plai mioritic, despre Bucovina noastră dragă, despre vechea urbe cernăuțeană, unde și-a petrecut o parte din fermecătorii ani ai copilăriei Mihai Eminescu, cel care mai târziu devine Luceafărul poeziei românești, Poetul Românilor de Pretutindeni. Mihai Eminescu este omagiat peste tot în lume unde se vorbește românește. Și românii din Cernăuți i-au adus un pios omagiu, organizând în incinta Gimnaziului nr. 6 „Alexandru cel Bun” din centrul regional cea de-a XIV-a ediție a Concursului declamatorilor din creația lui Eminescu, concurs organizat de Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți, (președinte Ilie Tudor Zegrea) în parteneriat cu Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, Asociația științifico-pedagogică „Aron Pumnul”, Liga Tineretului Român ”Junimea”, concurs, susținut de Departamentul de Învățământ și Știință al Administrației Regionale de Stat Cernăuți și Consulatul General al României la Cernăuți. 

În timpul deschiderii acestui concurs a vorbit directorul Gimnaziului „Alexandru cel Bun” Ion Ignat, care a salutat toți participanții. Președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Ilie Tudor Zegrea, a prezentat juriul și a explicat condițiile concursului, invitându-i și încurajându-i pe copii să se simtă bine în lumea poeziei eminesciene! Consulatul General al României la Cernăuți a fost reprezentat de Edmond Neagoe, care a transmis un mesaj de încurajare elevilor români din partea șefului misiunii diplomatice acreditate la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, subliniind legătura istorico-culturală Eminescu – Cernăuți. Reprezentanta Direcției Regionale de Învățământ, Mariana Ungureanu, a precizat că anume de profesorii de limba și literatura română va depinde în mare parte, în viitor, păstrarea identității lingvistice a românilor din Ucraina. Ea a încurajat asemenea manifestări culturale. Evenimentul a fost salutat de scriitorul cernăuțean Mircea Lutic, unul dintre primii președinți ai juriului edițiilor de pionerat al concursului regional de declamare a versurilor eminesciene, laureat al premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române. 

Membrilor juriului format din profesori universitari, lideri ai asociațiilor românești culturale și de tineret, reprezentanți ai presei și ai Departamentului de învățământ le-au fost destul de greu să decidă cine sunt învingătorii actualei ediții a Concursului, întrucât participanții sosiți din toate cele patru raioane românești ale regiunii (Herța, Hliboca, Storojineț, Noua Suliță), dar și din orașul Cernăuți s-au prezentat la cel mai înalt nivel. A fost una din cele mai reușite ediții ale Concursului, copiii demonstrând prin talentul lor, dar și prin dragostea față de versul eminescian, cât de mult își iubesc limba, credința strămoșească, cultura neamului, vatra străbună, părinții și rădăcinile. Participanții la concurs au recitat versuri din opera eminesciană începând cu ”Pe lângă plopii fără soț”, ”Revedere”, ”Mănușa”, ”O, mamă”, ”O, rămâi!”, ”Ce e amorul?”, ”Cărțile” și terminând cu ”Glossă”, ”Doină”, ”Adio”, ”La Bucovina”, ”Împărat și proletar”, ”Scrisorile” lui Eminescu. A fost un adevărat spectacol în care ne-am regăsit, l-am descoperit pe Eminescu, i-am citit încă o dată opera prin intermediul micilor cititori, elevilor de la școlile cu predarea în limba română din regiunea Cernăuți. „Acest concurs regional, merită să devină unul național și chiar internațional”, a declarat doamna doctor Lora Bostan, profesor universitar, președinta juriului. „De ce să nu participe la acest Concurs și elevii români din Țară, să vină să vadă orașul copilăriei lui Eminescu, aceste locuri pitorești care l-au marcat pe poet și care i-a dat aripi pentru a se înălța spre Marele Univers al Poeziei”, a mai spus doamna Bostan.

Concursul din acest an s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă: elevii din clasele V-VII, elevii din clasele VIII-IX și tinerii din clasele a X-XI. La prima categorie de vârstă locul întâi i-a revenit lui Darius Neagoe, elev în clasa a VII-a la Gimnaziul nr. 6 ”Alexandru cel Bun” din Cernăuți. Pe locul doi s-au clasat Mariana Sculeac, elevă în clasa a V-ea de la CIE Lucovița, raionul Herța, Maria Miron, elevă în clasa a VI-a la CIE Hreațca, raionul Herța și Constantin Vițelaru, (clasa V-a), CIE Târnauca, raionul Herța, iar locul trei i-a revenit lui Alexandru Frunza, (clasa V-a), Școala de cultură generală de gradele I-II nr. 1 din Igești, raionul Storojineț.

La categoria a doua de vârstă pe locul întâi s-a situat Ana-Renata Dulgher (clasa IX-a) CIE Cupca nr. 2, raionul Hliboca, care a acumulat punctajul maxim, învrednicindu-se de simpatia publicului și a juriului. Locul doi i-a revenit lui Gheorghe Lupu (clasa 9-a) ȘCG Mihoreni, raionul Herța, iar premiul trei l-au împărțit între ele Mihaela Reabco (clasa 8-a) ȘCG nr. 10 din orașul Cernăuți și Maria Grozavu (clasa 9-a) ȘCG nr. 1 Ciudei, raionul Storojineț.

La categoria mare de vârstă pe locul întâi s-au clasat Caterina Magas, (clasa 10-a), CIE Buda-Mare, raionul Herța și Maria Costaș (clasa 11-a), Gimnaziul nr. 6 ”Alexandru cel Bun”. Premiul doi l-au împărțit între ei Marius Colomiciuc (clasa 10-a)   ȘCG nr. 1 Ciudei și Cristina Iaremco (clasa 10-a) Liceul ”Mihai Eminescu” din Carapciu, raionul Hliboca. Locul trei i-a revenit Miroslavei Motrescu (clasa 11-a) Gimnaziul din Crasna, raionul Storojineț.

Toți participanții la concurs au fost menționați cu diplome și premii din partea organizatorilor – Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți, Departamentul Învățământ și Știință al ARS Cernăuți și Consulatul General al României la Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
BucPress TV prezintă un reportaj de la Concursul de declamare a versului eminescian, concurs care s-a desfășurat la Gimnaziul nr. 6 ”Alexandru cel Bun” din Cernăuți. Organizator - Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți (președinte Ilie T. Zegrea).

Distribuie:
Vizualizări: 383

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate