Știri Cultură
06 iunie 2017

CONSILIUL UNIUNII SCRIITORILOR DIN MOLDOVA: „Ilie Luceac a reprezentat statutul intelectualului român luptător pentru afirmarea idealurilor naționale”

CONSILIUL UNIUNII SCRIITORILOR DIN MOLDOVA: „Ilie Luceac a reprezentat statutul intelectualului român luptător pentru afirmarea idealurilor naționale”

O boală grea și îndelungată l-a smuls dintre noi, în dimineața zilei de 5 iunie 2017, pe Ilie Luceac, critic și istoric literar, editor, doctor în istorie, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.

 S-a născut la 2 iulie 1950 în comuna Sinăuții de Jos, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți, într-o familie de agricultori. După absolvirea școlii secundare din localitatea natală, studiază la Școala pedagogică din Cernăuți (1965 – 1969). În anul 1974, absolvește Facultatea de filologie, secția Limba și literatura română, a Universității de stat din Cernăuți, iar în anul 1992 Facultatea de istorie. A fost ziarist în cadrul redacției în limba română a postului de Radio Ucraina Internațional, profesor la Colegiul pedagogic și la Institutul Teologic Ortodox din Cernăuți, redactor-șef adjunct la revista Glasul Bucovinei, redactor-șef al Editurii „Alexandru cel Bun”. Numele său figurează printre membrii fondatori ai Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți (1989).

Domeniul său predilect de cercetare a fost istoria culturii și civilizației românești din Bucovina, pe care o (re)valorifică din noi perspective temporale şi axiologice.  A publicat mai multe lucrări privind istoria dinastiei Hurmuzachi, între care: „Familia Hurmuzachi: între ideal și realizare” (2000), „Discursurile lui Eudoxiu Hurmuzachi în Dieta Bucovinei în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea” (2007). În paralel, a desfășurat o fructuoasă activitate publicistică și editorială, semnând zeci de articole și interviuri, studii literare și cronici la cărțile autorilor bucovineni.

În polimorfia etnică şi lingvistică a Cernăuţiului, scriitorul și profesorul Ilie Luceac a reprezentat statutul intelectualului român luptător pentru afirmarea idealurilor naționale. În persoana sa, Bucovina a pierdut pe unul din eminenţii săi exponenţi, promotor de valori şi modelator de conştiinţe.

 Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa luminată.

 CONSILIUL UNIUNII SCRIITORILOR DIN MOLDOVA

Distribuie:
Vizualizări: 490

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate