Știri Cultură
Redactor: Leonid Parpauț
05 octombrie 2017

Donaţii de carte şi calculatoare pentru elevii şcolilor româneşti din Stălineşti, Nesvoia şi Bălcăuţi, regiunea Cernăuţi

Donaţii de carte şi calculatoare pentru elevii şcolilor româneşti din Stălineşti, Nesvoia şi Bălcăuţi, regiunea Cernăuţi

Un gest frumos pentru copiii români din regiunea Cernăuți. La şcolile medii de cultură generală din Stălineşti, Nesvoia şi Bălcăuţi au fost inaugurate Centre de Informare graţie unui proiect finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Liga tineretului român „Junimea” din regiunea Cernăuţi.

Stălineşti, Nesvoia, Bălcăuţi… Copiii de la trei şcoli medii de cultură generală din nordul Basarabiei, regiunea Cernăuţi, se vor bucura de acum încolo de un spaţiu emblematic de cultură şi civilizaţie în limba maternă – română.

La instituţia de învăţământ din satul Stălineşti, comuna Mămăliga, inaugurarea Centrului Românesc de Informare s-a desfăşurat în incinta bibliotecii şcolii, unde domneşte lumea de poveste a cărţilor…

Calculatoare, imprimante, mobilier şi donaţie de carte românească. Un fond de peste 100 de cărţi pentru fiecare şcoală şi nu numai, au fost adunate la iniţiativa junimiştilor cernăuţeni în cadrul campaniei de colectare a literaturii artistice de către elevii, studenţii şi profesorii din judeţul Ialomiţa şi municipiul Slobozia. Pentru elevii de la şcoala din Stălineşti cărţile donate sunt cel mai de preţ dar. Numai ele, cărţile, vor fi cei mai tăcuţi şi mai credincioşi prieteni, sfătuitori întelepţi şi cei mai răbdători dacsăli.


La deschiderea acestor centre de informare au participat, pe lângă membrii Ligii Tineretului Român „Junimea”, şi consulul Edmond Neagoe de la Consulatul General al României la Cernăuţi, care a menţionat importanţa cotinuării tradiţiei culturale româneşti prin astfel de centre, care se bazează atât pe valorile naţionale româneşti, cât şi pe valorile europene.

Cărţile aduse de Liga tineretului roman „Junimea” din regiunea Cernăuţi vor trezi interesul copiilor pentru citit şi la Nesvoia, căci precum spuneau şi înţelepţii – cărţile deschid minţile şi lărgesc gândirea.

În faţa darurilor uşile mereu sunt deschise… Iar inimile sunt cuprinse de o mai mare şi sinceră bucurie pentru noile oportunităţi create şi la şcoala medie de cultură generală din frumoasa localitate Bălcăuţi, comuna Mămăliga, unde la deschiderea Centrului românesc de informare a fost adus şi un lot de cărţi, atât de necesară micuţilor din această ultimă localitate nord-basarabeană, unde limba mamei  este la ea, acasă…


100 de cărţi au fost donate şi şcolii medii de cultură generală din comuna Mămăliga, care, sperăm că vor fi de bun folos profesorilor de literatura română şi universală, dar, mai întâi de toate, vor fi cărţile căutate de elevi.        

Vom aminti că toate bibliotecile celor 63 de școli cu limba română de predare din regiunea Cernăuți vor fi completate cu fonduri de carte românească.

BucPress


Distribuie:
Vizualizări: 918

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate