Știri Cultură
13 noiembrie 2017

Elevii Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi au avut o întâlnire de neuitat cu poetul Arcadie Suceveanu

Elevii Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi au avut o întâlnire de neuitat cu poetul Arcadie Suceveanu

Întâlnirea pe viu, cum zicem noi, cu poeţii şi  poezia în acest început de secol al computerului şi internetului este  un eveniment care rămâne pentru mult timp în memoria tuturor părţilor antrenate în  acţiune, deoarece  distanţa dintre sufletul poetului şi cel al ascultătorului  dispare şi între ei se stabileşte o legătură de altă natură decât prin intermediul tehnicii celei mai sofisticate. De  acest lucru s-au convins încă o dată şi elevii claselor a 6-a şi a 7-a de le Gimnaziul românesc „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi care l-au avut oaspete pe poetul Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova – informează corespondentul Agenției BucPress.

Graţie  acestui fapt, ora de literatură s-a transformat într-o adevărată lecţie de estetică şi etică, elevii participând activ la perceperea discursului poetic al scriitorului.

În deschiderea întâlnirii scriitorul Ilie T. Zegrea, preşedintele Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi, a vorbit pe scurt despre viaţa şi activitatea literară a oaspetelui, care de data acesta, revenind la baştină pentru câteva zile, a găsit timp să viziteze şi gimnaziul din Cernăuţi, propunând elevilor o călătorie miraculoasă în lumea  fermecată a cuvântului artistic. Pentru  dânşii  interesul de a se  întâlni cu acest scriitor a fost deosebit, deoarece versuri din creaţia lui  Arcadie Suceveanu sunt incluse în manualele şcolare de  literatură  şi studiate în clasele a 6-a şi a 9-a.  Astfel că  lecţia de literatură le-a oferit o posibilitate unică, după cum au menţionat chiar ei la finele întâlnirii,  de a comunica în viu grai cu un scriitor.

Despre talentul lui Suceveanu de a stabili contacte cu sala şi a o ţine  la o cotă maximă de atenţie  chiar din primele clipe s-a mai scris cu alte ocazii, astfel că nu ne vom opri şi noi asupra acestei calităţi de  adevărat dascăl şi vraci al sufletelor copiilor. Versurile citite  cu deosebit talent actoricesc, uneori  repetate în cor şi de copii, au trezit emoţii deosebite  nu doar în sufletele elevilor, ci şi al doamnelor profesoare  de limba şi literatura română, Doina Colesnicov şi Ancuţa Bâcu, prezente la întâlnire.

Starea de armonie  şi încredere reciprocă s-a amplificat atunci când elevii au începu să pună întrebări, rugându-l pe distinsul oaspete să divulge chiar şi unele mici secrete din viaţa sa şi din actul de creaţie.

Ora rezervată întâlnirii a trecut pe neprins de veste iar elevii nu vroiau să se despartă de poetul pe care l-au îndrăgit nu doar graţie versurilor incluse în manualele şcolare, ci şi datorită  acestei întâlniri pe viu, măiestriei lui de a comunica interesant cu ei. Evident,  nu au lipsit nici fotografiile în grup sau doar câte un elev cu înaltul oaspete.

Ca un rezumat al acestei emoţionante întâlniri cu poezia a elevilor de la Gimnaziul Românesc „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi putem sublinia importanţa unor asemenea contacte cu scriitorii atât în şcoli, cât şi în alte instituţii de cultură şi de învăţământ. Apropierea de sufletul omului trebuie făcută prin viu grai, cu bunăvoinţă şi dragoste pentru limba maternă şi cuvântul poetic.

BucPress


Distribuie:
Vizualizări: 421

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate