Știri Cultură
19 mai 2017

În satul românesc Hrușăuți, raionul Hliboca, a fost sfințită o Capelă în cinstea Sfântului Gheorghe

În satul românesc Hrușăuți, raionul Hliboca, a fost sfințită o Capelă în cinstea Sfântului Gheorghe

Fiecare om şi-a pus vreodată întrebarea – ce lasă ca amintire urmaşilor? Cum îşi vor aduce aminte de el generaţiile viitoare? De aceste întrebări a fost dominat şi domnul Nicolae Paulencu din pitorescul sat Hruşăuţi care face parte din comunitatea teritorială Voloca a raionului Hliboca, Adâncata de cândva.

Domnul Nicolae Paulencu este vestit în multe sate ale regiunii noastre datorită faptului că pe timpuri acoperea bisericile cu tablă. Din păcate, în urma unui caz grav, când putea să-şi piardă viaţa, a fost nevoit să părăsească această meserie. Boala progresa, iar medicii nu puteau pune un diagnostic precis. Atunci domnul Nicolae a sesizat că în cazul lui are doar un medic, doar o salvare – Credinţa în Bunul de Sus. Dumnealui frecventează sistematic biserica. După o vizită  la una din Mănăstirile ţinutului nostru domnul Nicolae a visat o troiţă pe unul din cele mai înalte dealuri din Hruşăuţi, numit dealul Polonicului, iar gospodăria lui este situată în apropiere. Într-o bună zi a început construcţia Capelei. A muncit din geru timp de şase ani. Apoi, el a fost nevoit să-şi vândă până ce şi maşina pentru a termina Capela. În anul 2016 lucrările au fost încheiate. Din unele motive personale Capela a ajuns să fie sfinţită acum.

Şi iată că în a 18-cea zi a Florarului,  a sosit momentul culminant – Capela în cinstea Sfântului Gheorghe Purtător de Biruinţă, ceea ce am zice că este foarte semnificativ, a fost sfinţită de un Sobor de preoţi, în frunte cu Protopopul raionului Hliboca, Părintele Ioan Gorda şi Protopopul raionului Noua Suliţă, Părintele Gheorghe Moroz, alături de care au fost şi oaspeţi din România: Părintele Ion de la Siret, Părinţii Gheorghe şi Mihai de la Horodnic, şi sigur vrednicii fii ai satului  –Parohul Bisericii Sf. Petru şi Pavel din Hruşăuţi. Părintele Dumitru Tocar, Parohul bisericii Înălţarea Domnului din Suburbia Horecea Urbană. Părintele Pavel Paulencu şi alţii. 

A fost cred una dintre cele mai însorite zile a Florarului când pe dealul Polonicului s-a desfăşurat adevărata sărbătoare a sufletului creştinesc.

Părintele Protopop Ioan Gorda a menţionat că munca depusă de domnul Nicolae Paulencu e pentru binele întregii localităţi.  Capela nu aduce venituri materiale, ci venituri duhovniceşti, care sunt mult mai importante.

Biserica nu este deschisă în permanenţă şi creştinii care doresc să se închine Bunului de Sus o pot face aici, în acest lăcaş sfânt, care poate fi numit şi Paraclis. Părintele Ioan i-a înmânat şi o menţiune domnului Paulencu pentru fapta s-a creştinească.


Înălţător răsunau cântările duhovniceşti ale corurilor bisericeşti din Hruşăuţi şi Voloca.

Sătenii au venit de la mic la mare la acest evinement important în viaţa satului, gospodinele au adus bucate alese, aşa cum se cuvine la sărbători în Nordul Bucovinei şi mai cu seamă la Hruşăuţi, Voloca.

Dă Doamne să ne adunăm cât mai des la asemenea evenimente, deoarece hrana principală pentru noi, creştinii, este hrana spirituală… ce bine că printre noi mai sunt oameni de felul domnului Nicolae Paulencu ,care a depus atâta efort pentru a ridica această mândră Capelă – loc de închinare pentru creştinii din Hruşăuţi şi nu numai. Să-i dea Domnul sănătate.


Mariana STRUȚ pentru BucPress


Distribuie:
Vizualizări: 424

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate