Știri Cultură
Redactor: Mariana Struț
15 februarie 2019

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia sărbătorită astăzi de creștinii ortodocși de stil vechi

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia sărbătorită astăzi de creștinii ortodocși de stil vechi

Astăzi creștinii ortodocși, care țin sărbătorile pe stil vechi sărbătoresc Întâmpinarea Domnului Isus Hristos. Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Stretenia (după numele vechi slavon), este sărbătoarea anuală a zilei în care Sfânta Fecioară Maria, conformându-se Legii, a mers la templul din Ierusalim, la 40 de zile după nașterea Domnului, pentru curățirea ei.

Dumnezeiescul Prunc a fost întâmpinat și ținut în brațe de bătrânul și dreptul Simeon. La ortodocși, accentul sărbătorii se pune pe persoana dumnezeiescului Prunc și de aceea e numită Întâmpinarea Domnului (de către Simeon), fiind trecută între sărbătorile Mântuitorului, pe când la catolici pe primul plan stă persoana Fecioarei Maria, care a venit la templu pentru curațirea ei, după Lege. De aceea, la ei sărbătoarea se numește Curățirea Sfintei Marii și e trecută între sărbătorile Maicii Domnului.

În credința populară această zi mai este cunoscută sub denumirea de "Ziua Ursului".

În această zi de sărbătoare, copiii erau unși cu grăsime de urs. Potrivit tradiției, prin acest obicei se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Potrivit tradiției, în această zi nu se consumă miere. Acest obicei este considerat o ofensă la adresa muncii ursului.

În data de 15 februarie este cruce roșie în calendarul ortodox. Astfel, în această zi nu este bine să muncești. Tradiția spune că dacă te ocupi de treburile gospodărești atragi furia ursului.

Tradiția spune că în Ziua Întâmpinării Domnului, femeile de la țară se adunau pentru a vorbi. Astfel, astăzi nu este bine să te cerți. Ziua în care tinerii este bine să se întâlnească, prietenii să se revadă. Acest obicei ajută la menținerea relațiilor între apropiați.

Semnificația sărbătorii este dată de Hristos ca lumină a neamurilor. Hristos aduce lumina lui Dumnezeu într-o lume întunecată de păcat.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 217

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate