Știri Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
04 octombrie 2017

La Cernăuţi are loc Festivalul „Zilele filmului istoric în Bucovina”

La Cernăuţi are loc Festivalul „Zilele filmului istoric în Bucovina”

Toamna se numără filmele bune la Cernăuţi. Octombrie  începe cu Festivalul de Film Central European care aduce în vechea urbe bucovineană  cele mai bune filme din țările vecine. În acest context, în perioada 3-5 octombrie la Centul Literar „Paul Celan” din Cernăuţi are loc Festivalul „Zilele fimului istoric în Bucovina”, desfăşurat deja în orașele Vatra Dornei și Suceava din România.

Potrivit organizatorilor, festivalul este unul de importanță internațională și este, în același timp, cel de-al doilea festival de film istoric din Europa și singurul festival de film istoric din Ucraina și România. Scopul acestei acţiuni culturale este să stabilească un dialog între comunităţile religioase, lingvistice şi etnice în ceea ce priveşte patrimoniul cultural al Bucovinei, iar principiile şi valorile cele mai importante sunt toleranţa, respectul reciproc pentru fiecare comunitate culturală etnică şi naţională, indiferent de sex, culoare, religie, limbă sau apartenenţă politică.  

Conform programului stabilit, la 3 octombrie a fost prezentat fimlul austriac „Visătorii”,  regizor Ruth Beckerman. Acesta se bazează pe o corespondenţă de aproape 20 de ani între poetesa Ingheborg Bahman şi poetul Paul Celan. Nu este un fiml biografic clasic, ci un amestec de film artistic şi experimental. La 4 octombrie, iubitorii de film pot urmări pelicula „Suvenirul din Iaşi”. Acest film relatează despre amintirile deja îngropate  despre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor de la Iaşi din 27 - 29 iunie 1941, precum şi vizează educaţia şi conştientizarea publicului român în acestă problemă.

În ultima zi a Festivalul de Film Central European „Zilele filmului istoric în Bucovina”, adică la 5 octombrie, cernăuţenii se vor bucura de o poveste de dragoste. „Istoria iubirii” este o dramă romantică care dezvăluie povestea iubirii şi singurătăţii, filmată în 2016 de regizorul român Radu Mihăileanu, scrisă de el în colaborare cu scenaristul Marsia Romano. Filmul se bazează pe motivele celei mai bine vândute povestiri  cu acelaşi nume al scriitoarei americane Nicole Krauss, apărută în 2005.

Amitim, că prezentarea filmelor se desfăşoară în cadrul Festivalului de Film Central European şi au loc la Centrul Literar „Paul Celan” din Cernăuţi cu începerea de la orele 19:00. Intrarea este liberă pentru toţi doritorii.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 119

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate