Știri Cultură
17 mai 2018

La Cernăuţi este marcată Ziua cămăşii brodate ucrainene

La Cernăuţi este marcată Ziua cămăşii brodate ucrainene

Conform tradiției, în cea de-a treia zi de joi a lunii mai, în Ucraina este marcată Ziua cămășii brodate  „Vişivanka”– un simbol național al ucrainenilor din întreaga lume.

Scopul acţiunii este acela ca ucrainenii să-şi schimbe măcar pentru o zi ţinuta obișnuită, îmbrăcând un costum popular. În anul 2015 acţiunea culturală a fost susținută de reprezentanţii a 38 de ţări ale lumii, iar anul acesta, potrivit organizatorilor, numărul lor este în creştere. În această zi, în mai toate oraşele Ucrainei, dar şi în ţările unde locuiesc etnici ucraineni, cum ar fi România, Republica Moldova, Italia, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, Canada, Germania, Franţa, Turcia, Bielorusia, Spania, Belgia  şi încă în multe alte state va fi desfășurat un fleshmob de promovare a cămășii brodate, a menţionat Lesea Voroniuk, inițiatoarea acestei sărbători. „Când am iniţiat această sărbătoare – Ziua Cămăşii ucrainene “Vişivanka” nu mi-am imaginat  ca acţiunea studenţească  să devină o sărbătoare tradiţională,  iar numărul participanţilor să crească de la an la an şi să ajungă să fie  marcată şi pe plan internaţional”, a spus ea.

Amitim că în 2016, un grup de cernăuțeni au realizat un film documentar intitulat – „Moștenirea națiunii”, care a inclus filmări și imagini din Ucraina, Canada, Italia, Rusia, Emiratele Arabe Unite și Germania. În film sunt demonstrate 500 de cămăși brodate din diferite regiuni ale lumii. De asemenea, anual, în această zi activiştii civici din Cernăuţi desfăşoară acţiunea „Născuți în cămașă brodată”. Scopul acţiunii este de a promova cultura şi portul popular ucrainean începând chiar din maternitate. Anul acesta, de o cămăşă brodată cu nuanţe galben-albastru s-au bucurat 8 nou-născuţi (4 fetiţe şi 4 băieţei) de la maternitatea Nr.2 din Cernăuţi.

În plus, tot anul acesta la Cernăuţi în preajma Zilei cămăşii brodate pe un bloc din centrul regional a apărut o pictură murală. Lucrarea realizată de artiştii Iurii Pitciuk și Marta Belimega are o înălţime de 20 merti şi reprezintă o tânără îmbrăcată în ie tradiţională. “Acestă pictură este un cadou oferit cernăuţenilor cu prilejul Zilei cămăşii brodate. Sper ca ea să fie pe placul tuturor, inclusiv a turiştilor. Şi dacă totul va fi bine, planificăm ca asemenea picturi să apară  şi în cele 11 raioane din regiunea Cernăuţi”, a mai spus Lesea Voroniuk, adăugănd că promovarea valorilor strămoșești contribuie la îmbogățirea culturală și dezvoltarea armonioasă a societății.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 422

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate