Știri Cultură
02 octombrie 2017

La Cernăuți s-a desfășurat conferința științifică „Bucovina şi bucovinenii în istorie”

La Cernăuți s-a desfășurat conferința științifică „Bucovina şi bucovinenii în istorie”

În data de 30 septembrie 2017 la Cernăuți s-a desfășurat conferința științifică internațională  „Bucovina şi bucovinenii în istorie” - a XXV-a sesiune anuală de referate şi comunicări ştiinţifice, consacrată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Institutului „Bucovina”  al Academiei Române  - informează BucPress.

Sesiunea științifică din 30 septembrie a avut loc după o serie de dezbateri din prima zi a conferinței de la Rădăuți (29 septembrie), moderatori – dr. Marian Olaru și dr. Vasile I. Schipor.

La Cernăuți lucrările conferinței au fost moderate de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române. La Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”  din Cernăuți, alături de istoricii din România și Polonia, au participat la discuții și au prezentat comunicate oameni de știință din nordul Bucovinei: prof. univ. dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, directorul Editurii „Alexandru cel Bun”, istoricul Dragoș Olaru, dr. Constantin Ungureanu de la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Chişinău, Republica Moldova (originar din nordul Bucovinei), dr. Marin Gherman, politolog, președintele Centrului Media BucPress din Cernăuți – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, dr. Serghei Hakman, istoric, Institutul de Perfecționare a Funcționarilor Publici din regiunea Cernăuți ș.a.

Întâlnirea a fost onorată de prezenţa consulului general al Româmiei la Cernăuți Eleonora Moldovan, dar și a consulul onorific al Austriei la Cernăuți, Serhii Osaciuk,

care au adresat mesaje de felicitare și de încurajare a unor astfel de evenimente cultural-științifice.

Au mai participt la eveniment:  Ortfried Kotzian, dr. Bukowina-Institut, Augsburg, Germania, Ligia-Maria  Fodor, lect. univ. dr., Academia de Poliţie „Al. I. Cuza”, Bucureşti,  Ştefan Purici, prorector, şi Radu-Florian Bruja, lect. la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Karina Stempel-Gancarczyk, drd. Institutul de Slavistică al Academiei Poloneze de Ştiinţe din Varşovia ș.a.

Participanții la conferință au constatat la finalul reuniunii științifice că istoricii din Ucraina și România trebuie să caute puncte de vedere comune asupra istoriei ambelor popoare (român și ucrainean), numitori comuni și elemente de compromis pentru a elabora soluții social-politice viabile și viziunii comune referitoare la problemele politico-culturale de actualitate.

BucPress


Distribuie:
Vizualizări: 857

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate