Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
10 iunie 2018

La Cernăuți s-a desfășurat colocviul științific „Bucovina în preajma Marii Uniri”

La Cernăuți s-a desfășurat colocviul științific „Bucovina în preajma Marii Uniri”

„Bucovina în preajma Marii Uniri” – așa a fost întitulat colocviul ştiinţific internaţional, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi în ziua de 9 iunie 2018– informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Colocviul a fost moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”  şi  dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române. La evenimentul științific a fost prezent și ministrul consilier Ionel Ivan, care a transmis din partea Consulatului General al României la Cernăuți un mesaj de salut și încurajare a unor acțiuni științifice de acest gen în regiunea Cernăuți . El a menționat că în pofida unor viziuni contradictorii în ceea ce privește trecutul istoric, prezentul ar trebuie să fie o perioadă  a parteneriatelor, prieteniei și alianțelor. 

Au susținut comunicări Alexandrina Cernov (Evenimentele premergătoare Unirii, oglindite în memoriile lui Sextil Puşcariu), Vasile Tărâţeanu (Chipuri de lumină – Personalităţi care au înfăptuit  unirea Bucovinei cu Regatul României), Ştefan Purici (Unirea Bucovinei cu Regatul României în contextul geo-politic al Europei Central-Estice), Marian Olaru (Dorimedont Popovici, 1873–1950), Harieta Mareci Sabol (Octavian Gheorghian, 1874–1929), Rodica Jugrin (Vasile Bodnărescu, 1880–1926), Elena Pascaniuc (Profesorul universitar Vasile Grecu, 1885–1972), Cezăr-Călin Ciorteanu (Problematica privind paza frontierei cu Austro-Ungaria în contextul prezenței militare ruse și austrice în Bucovina anului 1918), Ștefan Hostiuc (Proiecte de împărţire a Bucovinei până la Primul Război Mondial),Carol Mohr (Considerații cu privire la minorități și politici lingvistice) ș.a.


La sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a avut loc și dezbaterea „Unirea Bucovinei cu România, o perspectivă asupra trecutului României Întregite”.

În final, la capitolul Semnal editorial, au fost prezentate cărţi şi publicaţii periodice noi referitoare la Bucovina sau care au apărut în regiunea Cernăuți:  Cupca – un sat din Bucovina. Monografie istorică, partea a II-a (anii 1944–2000) de Domiţian-Modest Cucuruz, Frontierele Bucovinei în 1918-1947 de Cezar C. Ciorteanu, Iancu Flondor, Bucovina și România Mare. Documente și scrisori (coord. Andrei Popescu).

Potrivit Agenției BucPress au fost prezentate nr. 1 şi nr. 2 pe anul 2017 ale revistei „Analele Bucovinei”, dar și 1 / 2018 al revistei de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuți-București).

Colocviul științific a fost transmis în direct de BucPress TV (pe pagina de Facebook). Unele secvențe video pot fi vizionate în subsolul acestui text. Un reportaj de la eveniment va fi realizat și de Radio Cernăuți. 

BucPress


Material video


Distribuie:
Vizualizări: 1325

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate