Știri Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
10 martie 2018

La Cernăuți s-au încheiat manifestările culturale dedicate Mărțișorului (Video)

La Cernăuți s-au încheiat manifestările culturale dedicate Mărțișorului (Video)

Asociațiile culturale românești din nordul Bucovinei contribuie în mod deosebit la promovarea și valorificarea folclorului strămoșesc, tradițiilor și obiceiurilor românești. Sărbătoarea Mărțișorului este una tradițională, care de câteva decenii este marcată și în regiunea Cernăuți.

Bunăoară, Festivalul Internațional de folclor ”Mărțișor”, organzat de Societatea pentru cultură românească ”Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți a ajuns la cea de-a XXIII-ea ediție, manifestarea culturală ”Primește în dar un Mărțișor”, inițiată de Liga Tineretului Român ”Junimea” din regiunea Cernăuți în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuți și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, s-a desfășurat anul acesta pentru a doua oară, precum pentru a doua oară s-a desfășurat astăzi la Cernăuți și concursul ”Mărțișor – simbol al primăverii”, organizat de Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (ACDERU) în colaborare cu instituția diplomatică română acreditată la Cernăuți.


Ediția din acest an a concursului care s-a desfășurat în incinta Consulatului General al României la Cernăuți a avut drept motto ”Mărțișorul 2018 – purtător de pace și prietenie”, fiind invitați la sărbătoare reprezentanți ai mai multor etnii care trăiesc și conviețuiesc în pace pe acest picior de plai bucovinean. Astfel, partea introductivă a spectacolului-concurs le-a aparținut membrilor ansamblului multietnic de dansatori de la Palatul Culturii din Cernăuți, care au prezentat un dans al primăverii, urmat de un moment emoționant susținut de elevii de la Liceul raional din Noua Suliță.


 

Chiar de la bun început gazdele Spectacolului-concurs, Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți împreună cu Ionel Ivan, ministru consilier, i-au salutat pe cei prezenți la sărbătoare, menționând că insituția diplomatică română acreditată la Cernăuți este onorată de faptul că asociațiile culturale românești din nordul Bucovinei contribuie la păstrarea și valorificarea tezaurului strămoșesc, dar și de prezența unui număr atât de mare de tineri și copii din cele patru raioane locuite compact de români - Herța, Hliboca, Noua Suliță și Storojineț, precum și din orașul Cernăuți, la cea de-a doua ediție a concursului ”Mărțișor – simbol al primăverii”.

Despre condițiile concursului și obiectivele care au fost puse în fața participanților la el a vorbit doamna Lilia Govornean, președinta Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, care a mulțumit reprezentanților tuturor instituțiilor de învățământ prezente la concurs pentru eforturile depuse și dorința de a contribui la renașterea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești,  prin prisma mărțișorului, dar și Consulatului General al României la Cernăuți, care a susținut și de această dată inițiativa ACDERU.

Potrivit BucPress, la actuala ediție a concursului au participat elevii de la școala de cultură generală nr. 2 de gradele I-II din localitatea Iordănești, raionul Hliboca, de la școala de cultură generală de gradele I-III din satul Pătrăuții de Jos, raionul Storojineț, de la Complexul Instructiv-Educativ din satul Hreațca, raionul Herța, de la școala de cultură generală din satul Marșinți, raionul Noua Suliță și de la școala de cultură generală nr. 17 de gradele I-II din orașul Cernăuți.

Participanţii au fost împărţiţi pe trei categorii de vârstă. Conform regulamentului elevii urmau să demonstreze ingeniozitatea lor şi să redea prin imaginațiile proprii simbolul Mărţişorului şi semnificaţia acestei sărbători. Dacă acum un an concurenții s-au prezentat foarte bine, anul acesta copiii au depus și mai mult efort, depășind toate  așteptările membrilor juriului, format din profesori de română din cele patru raioane locuite compact de români, precum și din orașul Cernăuți. Toți participanții s-au prezentat foarte bine, fiind originali în felul lor prin prezența lucrărilor executate manual, dar și prin  momentele artistice excelente. Merită cuvinte aparte de mulțumire și felicitări elevii din localitatea Pătrăuți,  raionul Storojineț, care au obținut la două categorii de vârstă locul întâi. Au fost într-adevăr la înălțime!

Acest concurs a încheiat la Cernăuți suita manifstărilor culturale dedicate Mărțișorului. Toți participanții la cea de-a doua ediție au primit diplome din partea organizatorilor, precum și premii bănești din partea diplomaților români Eleonora Moldovan și Ionel Ivan, care i-au felicitat  pe învingători, dorindu-le succese în continuare.

Vitalie Zâgrea pentru BucPress

Foto şi Video - BucPress și Vladimir Acatrinei

Distribuie:
Vizualizări: 565

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate