Știri Cultură
15 aprilie 2019

Masacrele inocenţilor: o expoziţie la București, dedicată comemorării masacrelor de la Fântâna Albă, Crasna, Lunca Prutului, Igești

Masacrele inocenţilor: o expoziţie la București, dedicată comemorării masacrelor de la Fântâna Albă, Crasna, Lunca Prutului, Igești

Până la 26 aprilie 2019, la Biblioteca Națională din București (Papirus, parter) va fi deschisă expoziția Masacrele inocenţilor: comemorarea masacrelor de la Fântâna Albă, Crasna, Lunca Prutului, Igești (1941), organizată de Compartimentul Comunităţi Istorice al Institutului Cultural Român, potrivit Agenției BucPress.

Vernisajul a avut loc vineri, 12 aprilie 2019. Expoziția conține panouri informative referitoare la tragicele evenimente produse după anexarea Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța.

În cadrul evenimentului Masacrele inocenţilor, au fost susținute în Amfiteatrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, prelegeri referitoare la factorii care au condus la aceste dramatice evenimente şi la felul în care ele sunt reflectate de istoriografia şi presa contemporană din România şi din alte ţări.

Lectori: dr. Mihai Viorel Nicolae – Director al Institutului Fraţii Golescu, jurnalistul Vasile Bâcu şi politologul dr. Marin Gherman din Cernăuți.

Parteneri ai evenimentului: Institutul Fraţii Golescu, Biblioteca Națională a României, Facultatea de Istorie – Universitatea din București.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc în data de 1 aprilie 1941, în Bucovina, unde între 2000 şi 4000 de români au fost uciși de trupele sovietice când încercau să treacă granița din URSS în România. Acesta este doar cel mai cunoscut exemplu, evenimente similare având loc la Crasna, Lunca Prutului şi Igești.

Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii '90, fiind interzise de autoritățile sovietice și, ulterior, de cele ucrainene orice referire la el și orice comemorare.

Din 2000, autoritățile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru victimele masacrului.

În data de 12 aprilie 2011, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă nr. 796/2010, prin care 1 aprilie se instituie drept Zi Națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și din alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune inițiate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, în Nordul Bucovinei și în întreaga Basarabie.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Distribuie:
Vizualizări: 877

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate