Cultură
Redactor: Dorina Popescu
16 februarie 2020

Natalia Proțiuc – binecuvântarea de a cânta din Vieru

Natalia Proțiuc – binecuvântarea de a cânta din Vieru

Cernăuții matinali cuceresc ireversibil. Zorii au un ritual inedit de a pune în lumină până și pavajul căruia, pe alocuri, îi scapă câte un gol. Și, totuși, nici o doamnă nu se plânge de tocuri rupte. Într-un orășel micuț, politețea e la ordinea zilei. Aici se salută, nu glumă! Iar prin stațiile de troleibuz renaște mândria de român – atâta vorbă de-a noastră o să auzi...

Tot la Cernăuți te întrebi de a plecat cumva, din Mănăstiri, Dumnezeu? La volanul prea-multor mașini – călugări. Iar în vitrina magazinului „Kievskii Tort” suficiente provocări pentru replica: „Și totuși nimic mai bun ca desertul românesc!”.

În februarie facem salturi peste bălți în drum spre Centrul Cultural Român  „Eudoxiu Hurmuzachi”. Motivul: cei 85 de ani pe care i-ar fi împlinit Grigore Vieru la 14 februarie a.c. Fredonarea versurilor „În limba ta...” a devenit un tic absolut admirabil și care ne face cinste. Pentru Omagiul adus poetului, dar și regretatului său prieten, academicianul Vasile Tărâțeanu a știut să convoace români veritabili și talentați. Natalia Camelia Proțiuc este una din vocile Bucovinei care promite. Cariera Nataliei este una așezată, fără exagerări zdrobitoare care să o facă râvnită de fani și vânată pentru autografe. Modestia o caracterizează și o face demnă de părinții săi –  Gheorghe și Maria, evlavioși și smeriți, cei mai buni oameni din lume, așa cum ar trebui să fie fiecare dintre noi. Împreună au dat viață a opt copii pe care i-au învățat că prietenia și sprijinul fac parte din Testament. Născută la Carapciu, este absolventa Liceului Mihai Eminescu din localitate, cu studii superioare la Iași în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Litere. Dorința de a preda Limba Română acasă, la Cernăuți, a impus-o să treacă procesul de nostrificare. Absurd, dar trecem peste. Iar pentru că fiecare poveste are și o parte bună, Natalia întâlnește profesorul inedit în persoana doamnei Lora Bostan pentru care are ceva special în inimă.

Dragostea pentru limba maternă o împărtășește la catedră, în școlile din Cernăuți, Molodia, Roșa Stânca, Horecea... Însă inima a tins mereu spre creștere profesională și, acum, Natalia Camelia este redactor-bibliograf la Editura Alexandru cel Bun, sub îndrumarea doamnei Alexandrina Cernov – despre care spune: Este un Profesor de-al nostru, al românilor, un autentic Tezaur cu sfaturi de care trebuie să ținem cont.

Poezii precum Trecătorul deșteptat, Mereu fii tare, Poate azi – poate mâine, Răsplata de la Dumnezeu, Atunci când te însoțește un Înger etc. îi caracterizează felul sensibil, duios, ușor prins în tentația jocului cu rima. Dar raftul din sufletul Nataliei deține și preferințe muzicale: romanțe, melodii populare și lirice. Un rol de soprano liric ar avantaja-o perfect – părerea profesoarei de canto – dar ce te faci cu simpla dorință de a zbura după propriul suflet și de a cânta orice care să rezoneze cu inima românului! Dorința de a cânta o urmărește și-n lumină, și-n întuneric. Iubind în taină, sonetul lui Mihai Eminescu, a inspirat-o la o romanță, aranjamentul muzical aparținându-i profesorului de muzică Vladimir Cernov.

Natalia îmbină ambele frumuseți – cea exterioară cu cealaltă, interioară. Are ceva din Veronica Micle. Și ceva mai mult din înțelepciunea lui Grigore Vieru:  „Nu va birui țara cu cele mai multe tancuri, ci țara cea cu cel mai mult Dumnezeu în ea, cu cel mai mult grâu în ea, cu cele mai multe splendori ale limbii materne!”. Într-un dialog copleșitor, lacrimile ei au avut valoarea tuturor cuvintelor din graiul nostru, românesc. Este convinsă că atât cântecul, cât și poezia, știu să ne adune, să ne unească. Poate anume aceste Crezuri o fac să-și îmbrace periodic costumul popular și să ne încânte iar și iar cu „În limba ta...”. De Grigore Vieru. Întotdeauna, și de ziua Lui...

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 698

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți