Știri Cultură
08 noiembrie 2018

Pagina de istorie: Arestarea celor 1000 de studenți, de ziua onomastică a Regelui Mihai

Pagina de istorie: Arestarea celor 1000 de studenți, de ziua onomastică a Regelui Mihai

În 8 noiembrie 1945, la București, avea loc una dintre cele mai mari manifestații anticomuniste din țările intrate sub controlul Uniunii Sovietice. Zeci de mii de tineri, în special studenți și elevi, simpatizanți ai PNȚ și ai PNL, s-au strâns în piața din fața Palatului Regal pentru a-și manifesta susținerea față de Regele Mihai I și opoziția față de comunism.

La rândul lor, comuniștii români, sprijiniți de trupele sovietice, au organizat o represiune brutală a manifestanților. Mai mult de 1.000 de tineri au fost arestați abuziv și ținuți în temnițe mai mult de doi ani. Aceștia au fost folosiți de comuniști pentru a-l șantaja pe Regele Mihai I să abdice în 30 decembrie 1947.

Anul 1945 a reprezentat începutul instaurării celei mai dure dictaturi din istoria României, cea comunistă. În 6 martie 1945, sovieticii au impus instalarea Guvernului comunist condus de Petru Groza. Din cauza abuzurilor comise de membrii Guvernului, Regele Mihai I i-a cerut lui Petru Groza să demisioneze. În ciuda tradițiilor constituționale românești, Petru Groza a refuzat, pentru că se baza pe sprijinul sovieticilor. Drept urmare, Mihai I al României a intrat în ceea ce s-a numit greva regală.

Regele refuza să semneze actele Guvernului, care, din punct de vedere constituțional, nu puteau intra în vigoare. Românii, în cvasitotalitatea lor, erau de partea Regelui. Din septembrie 1945, în fiecare zi, la prânz, studenții se adunau în piața Palatului Regal din București. Pretextul era oferit de spectacolul schimbării gărzilor regale. Adevăratul motiv era acela că, prin acest mod, studenții puteau să își manifeste solidaritatea cu Regele.

În 8 noiembrie 1945, Regele Mihai I a plecat din București la Sinaia, pentru a nu fi nevoit să primească felicitările de Sfinții Mihail și Gavril, ale Guvernului comunist sau ale sovieticilor. Tinerii din București nu știau că Regele nu se află în Palat, așa că au decis să meargă în număr mare acolo pentru a-i ura La mulți ani de ziua onomastică a Suveranului. Autoritățile comuniste au încercat să interzică accesul tinerilor bucureșteni în piață și au instalat cordoane militare. Însă studenții s-au organizat în mai multe coloane, care au plecat de la Politehnică și de la Facultatea de Drept. Studenților li s-au alăturat și elevi, dar și invalizi de război. Cei mai mulți erau simpatizanții PNȚ. Au forțat cordoanele militare și au reușit să intre în piață.

Autoritățile au încercat să îi reprime pe protestatari. Însă au eșuat, pentru că, dinspre Calea Victoriei, veneau alte coloane de tineri, simpatizanți ai PNL, care defilau cu portretele Regelui. La 10.45, tinerii au cântat imnul național Trăiască Regele. La ora 11.00, comuniștii au trimis camioane pline cu bătăuși înarmați cu răngi și cu pistoale, pentru a dispersa mulțimea. Camioanele au intrat în plin în mulțime. Studenții au reușit să răstoarne și să incendieze două dintre ele.

Comuniștii s-au întors, sprijiniți de sovietici. Mai mult de 1.000 de tineri au fost arestați abuziv și ținuți ilegal în temnițe. Regele Mihai I a fost profund impresionat de sacrificiul lor. Pentru a cinsti sacrificul lor, Regele a preferat de atunci încolo să își serbeze ziua onomastică, în 8 noiembrie, în locul celei de naștere, în 25 octombrie.

Bianca Pădurean, jurnalist RFI România

 

Distribuie:
Vizualizări: 284

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate