Știri Cultură
08 aprilie 2019

Pagina de istorie / Crimeea – evenimente zbuciumate: trecut și prezent

Pagina de istorie / Crimeea – evenimente zbuciumate: trecut și prezent

Istoria peninsulei Crimeea este una zbuciumată. În timpul Evului Mediu, până la invazia tătarilor din secolul XIII, Peninsula Crimeea era împărțită între Rusia Kieveană și Imperiul Bizantin. Deși era o republică autonomă, sub controlul Imperiului Otoman, în 1783, Crimeea a fost anexată de Imperiul Țarist, aflat atunci sub cârma împărătesei Ecaterina a II-a.

Tratatul prin care Imperiul Ţarist prelua oficial Peninsula Crimeea, semnat la 19 aprilie 1783 de împărăteasa Ecaterina a II-a, prevede ca, în cazul în care Republica Autonomă Crimeea îşi va declara independenţa faţă de Imperiul Rus, atunci ea se va întoarce automat sub controlul Imperiului Otoman. Prin tratatul semnat în urmă cu 236 de ani, Peninsula Crimeea trecea în mod legal de la Imperiul Otoman la cel rus sub formă de republică autonomă. Unul dintre punctele acordului semnat de Ecaterina cea Mare prevede însă că, în cazul în care republica îşi va declara independenţa faţă de Sankt Petersburg, atunci peninsula se va întoarce automat la Imperiul Otoman.

Cu toate acestea, una dintre cele mai importante clauze ale tratatului este cea care stipulează că, în cazul în care peninsula nu-şi declară independenţa, atunci ea poate fi transferată unei alte entităţi, diferită de Imperiul Rus şi de cel Otoman. Acest tratat lasă loc pentru situația în care Crimeea poate să fie înapoiată automat sub egida Turciei.

În 1991, după colapsul URSS şi apariţia unei Ucraine independente, Turcia nu a revendicat Crimeea, ci doar a cerut ca drepturile tătarilor din Crimeea, care locuiau acolo ca minoritate, să fie respectate. În ciuda tratatului semnat de Ecaterina a II-a, în 2014, Rusia condusă de Vladimir Putin a organizat un referendum, în urma căruia Crimeea a trecut de sub controlul Ucrainei direct sub cel al Rusiei, fără a fi independentă măcar o clipă.

Dacă pe vremea Imperiului Țarist, peste 60% din populația din Crimeea era de origine tătară, în urma deportărilor în Siberia și aducerea în zonă de populații ruse și evreiești, demografia peninsulei s-a schimbat radical. În zilele noastre, statisticile arată că populația tătară din Crimeea, acum este de doar 16 procente.

Bianca PĂDUREAN, RFI România

 

Distribuie:
Vizualizări: 411

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate