Cultură
18 februarie 2020

Pagina de istorie: Povestea uitată a mareșalului Bucovinei, Gheorghe Wassilko de Serecki

Pagina de istorie: Povestea uitată a mareșalului Bucovinei, Gheorghe Wassilko de Serecki

În data de 17 februarie 1864, în Bucovina, se năștea unul dintre cei mai importanți lideri ai românilor din Imperiul Austriac, devenit apoi Imperiul Austro-Ungar. Este vorba de Gheorghe Wassilko de Serecki, o personalitate care a strălucit la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, azi aproape uitată.

Gheorghe Wassilko de Serecki provenea dintr-una dintre cele mai vechi familii aristocratice din Bucovina. Pe linie paternă, strămoșii săi au fost menționați printre boierii Moldovei pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Familia sa a fost primită în nobilimea poloneză pe vremea regelui Ioan Sobieski.

Din 1788, împăratul Iosif al II-lea a început să ofere titlul de cavaler membrilor familiei, astfel că în 1855, tatăl lui Gheorghe Wassilko de Serecki a primit titlul de baron. Mama marelui patriot era Ecaterina de Flondor, reprezentanta unei alte familii nobiliare importante.

Gheorghe Wassilko de Serecki a fost educat de profesori aduși în castelul familiei sale, din Berhomet pe Siret, din apropierea Cernăuțiului. Apoi, el a fost educat în Gimnaziul de Stat din Cernăuți și la Academia Tereziană din Viena. A studiat apoi la facultățile de Drept și de Economie din Viena și din Cernăuți.

În studenție, Gheorghe Wassilko de Serecki a activat în societatea Danubiana. A fost remarcat de principele de coroană Rudolf al Austriei. Din 1885, Gheorghe Wassilko de Serecki a început să activeze politic în cadrul unui grup de tineri cu vederi liberale, din care mai făceau parte prietenii săi, George Popovici și Constantin Isopescul, precum și vărul său, Iancu de Flondor.

Din 1892, acești tineri au ajuns la un acord cu conservatorii din Bucovina, pentru a reprezenta împreună interesele naționale ale românilor. Noul club politic a primit numele de Concordia.

Gheorghe Wassilko de Serecki a fost ales în 1895 deputat în Dieta Bucovinei și, concomitent, membru în Senatul Imperial din Viena. Acolo, alături de George Popovici și de baronul Alexandru de Hurmuzachi, au fondat Clubul Parlamentar Român, iar Gheorghe Wassilko de Serecki a devenit vicepreședintele acestui club.

Din 1898, el a cofondat cel mai important ziar românesc din Cernăuți, Gazeta Bucovinei. Gheorghe Wassilko de Serecki a a obținut înființarea unei catedre de limba română în cadrul Gimnaziului de Stat din Cernăuți. De asemenea, în Senatul Imperial, s-a remarcat drept un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania.

În 1904, împăratul Franz Jozef l-a desemnat mareșal al Ducatului Bucovinei, o funcție echivalentă cu cea de guvernator, precum și membru permanent al Senatului Imperial. Împăratul austro-ungar l-a decorat cu Ordinul Leopold și cu Ordinul Franz Jozef, iar Regele Carol I al României l-a decorat cu Ordinul Steaua României.

Gheorghe Wassilko de Serecki a decis să se retragă din funcția de mareșal al ducatului în 1911. Locul său a fost luat de prietenul său, baronul Alexandru de Hurmuzachi. Gheorghe Wassilko de Serecki a continuat să activeze în plan cultural și a devenit președinte de onoare al Junimii. În anul 1918, împăratul Carol I i-a oferit titlul de conte al Imperiului. După Marea Unire, patriotul bucovinean a devenit vicepreședinte al Camerei Deputaților din București.

A murit în anul 1940, la Cernăuți, înainte de cotropirea sovietică.

Bianca PĂDUREAN, RFI România

 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 392

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți