Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
14 mai 2018

Parada Portului Popular - sărbătoarea neamului românesc la Cernăuţi

Parada Portului Popular - sărbătoarea neamului românesc la Cernăuţi

La Cernăuți s-a desfășurat cea de-a IV-a ediţie a Paradei Portului Popular Românesc. A fost o adevărată sărbătoare a neamului românesc, organizată pe fosta stradă Domnească din Cernăuţi (actualmente Olga Kobyleanska). Pe principala arteră pietonală din centrul oraşului s-au adunat sute de români, îmbrăcaţi în haine naţionale, sosiţi din diferite localităţi ale ţinutului – informează Agenția BucPress. 

La parada portului popular au participat colective de artişti amatori, ansambluri etnofolclorice şi coregrafice, fanfare şi orchestre de instrumente populare, care au cinstit împreună cea mai frumoasă comoară pe care ne-au lăsat-o strămoşii noştri: limba, cultura, tradiţiile, obiceiul, portul popular.

În același context cultural, a avut loc și sărbătoarea populară „Cântec, joc şi voie bună”, consacrată împlinirii a patru ani de la deschiderea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Potrivit corespondentului Agenției BucPress din Cernăuți, parada portului popular românesc a fost un eveniment de înaltă spiritualitate românească.


Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuţi, a transmis românilor cernăuţeni gânduri frumoase şi mesaje sincere referitoare adevăratele valori naționale, ancorate la istoria poporului român și a ținutului bucovinean. Din păcate, spre deosebire de anii precedenți, la Parada Portului Popular românesc din acest an nu a participat primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk. Ignorarea de către conducerea orașului, cu o importantă comunitate românească, a acestui eveniment nu ne poate lăsa indiferenți…

Sute de români de la poale de Carpaţi, de pe valea Prutului şi a Siretului, din preajma legendarilor Codri ai Cosminului din Ținutul Herța, au venit la Cernăuţi pentru a demonstra cu mândrie portul popular şi cântecele strămoşeşti

În pofida ploii, care s-a transformat la un moment dat în grindină, strada Domnească de cândva a devenit o stradă de sărbătoare, cu oameni veseli şi frumoşi, care au reuşit să demonstreze publicului adevărata zestre spirituală a neamului românesc şi frumuseţea cântecului strămoşesc.  Pe tot parcursul festivalului, academicianul Vasile Tărâţeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”,  profesoara Larisa Jar și prezentatoarea Carolina Jitaru i-au îndemnat pe români să fie în permanență conectați la valorile spirituale ale neamului.

De menționat că la Parada Portului Popular a participat și un grup etnofolcloric al ucrainenilor din regiunea Cernăuți, subliniind multiculturalitatea bucovineană.

La eveniment au mai participat colective etnofolclorice din România și Republica Moldova, momentul culminant al festivalului fiind prezența tinerei și îndrăgitei interprete de muzică populară, Angelica Flutur, comoara culturală a huţulilor din Obcinile Bucovinei.

Mai multe detalii despre Parada Portului Popular – în reportajul realizat de BucPress TV.

BucPress

Foto - Agenția BucPress


Material video
BucPress TV: Parada Portului Popular - sărbătoarea neamului românesc la Cernăuţi Reportaj de la evenimentul de înaltă spiritualitate românească. Opinii, interviuri, muzică strămoșească. În reportajul realizat de BucPress TV aflați părerea românilor din diferite localități despresărbătoarea portului popular (Voloca, Pătrăuții de Jos, Ropcea, or. Cernăuți, Horbova, Carapciu, Ciudei, Crasna), dar și din județul Suceava. De asemenea, vă prezentăm interviul cu Eleonora Moldovan, consul general al româniei la Cernăuți. Realzatorii: Marin Gherman și Vitalie Zâgrea

Distribuie:
Vizualizări: 1432

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate