Știri Cultură
Redactor: Mirela Amarie
22 septembrie 2018

Poetul cernăuțean Simion Gociu a fost omagiat la Casa de Cultură din Herța

Poetul cernăuțean Simion Gociu a fost omagiat la Casa de Cultură din Herța

În Ținutul Herța, în Casa raională de cultură, a avut loc un eveniment deosebit de felul său dedicat marcării celor 70 de ani de la nașterea poetului cernăuțean Simion Gociu, care este citit și preţuit de cititorii de toate vârstele, dar şi de confraţii de condei. Acest „fiu al tăcerii îndelungi, cu privirea apretată de ochelarii mari, scânteind printre cuvinte precum bobul de grâu de-a lungul şi de-a latul spicelor, cu mersul apăsat precum paşii amurgului peste lume...” – notează Agenția BucPress din Cernăuți. 

De la eveniment nu au lipsit colegii de breaslă: Ilie Zegrea, Mircea Lutic, Doina Bojescu, Vasile Bâcu și Vasile Tărâțeanu, care ne-au dezvăluit cum l-au cunoscut Simion Gociu, dar și despre faptul cum e să muncești alături de acesta.

 Plăcută a fost și prezența domnului Aurelian-Nicolae Rugină, consul al Consulatului General al României în Cernăuți. Consulul i-a adus mulțumiri scriitorului pentru prestigioasa muncă, pentru versul fără de asemănare și în special, pentru aportul adus în folosul limbii materne.

De asemenea au fost prezenți profesorii de limba și literatura română din Ținutul Herța, bibliotecarii sistemului centralizat de biblioteci Herța, care l-au felicitat pe distinsul scriitor, ba chiar i-au pus și întrebări.


Natalia Suveică, profesoară de limba și literatura română la școala din satul Molnița a venit împreună cu un grup de copii din satul natal, care l-au făcut pe scriitor să verse lacrimi de bucurie și de tristețe la auzul celor rostite și cântate.

Scriitorului i-a fost înmânată în semn de respect și recunoștință o medalie, care peste ani și ani să îi amintească de această zi petrecută aici, acasă, pe pământ românesc. De asemenea,Vasile Bâcu i-a înmânat o diplomă de onoare.

„...cu palme de sat şi de Herţa, de dascăl, poet şi jurnalist, Simion Gociu, creşte o iarbă cu totul aparte: «iarba vocalelor», această otavă, a toamnelor târzii, această mireasmă a zorilor, coborând-o în pagină buchet de merinde”.

Mirela AMARIE, corespondentul Agenției BucPress în Ținutul Herța

 

Distribuie:
Vizualizări: 804

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate