Știri Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
04 iulie 2018

Proiectul „Libro Voiajeux” a ajuns în localitatea Culiceni, Ținutul Herța

Proiectul „Libro Voiajeux”  a ajuns în localitatea Culiceni, Ținutul Herța

La Biblioteca sătească din localitatea Culiceni, regiunea Cernăuţi  are loc desfăşurarea acţiunii de colaborare “Libro Voiajeux”- un proiect franco-moldovean, care urmăreşte promovarea cărţii prin excursii şi jocuri de societate distractive.

Mai excat este vorba de un cuplu franco-moldovean, Alina şi Martin, care pe parcursul a zece luni de zile călătoresc prin mai multe state, în special, Franţa, Republica Moldova şi Ucraina. Potrivit lor, aceasta este o călătorie de solidaritate, în timpul căreia îşi propun să descopere împreună cartea şi jocurile de societate. De data aceasta, ei ales să descopere Ucraina, mai excat zona Cernăţiului. De menţionat că Alina este originară din localitatea Cociulia, Republica Moldova, iar Martin este din Franţa. Pornind spre Ucraina, şi-au propus să descopere un sat indentic localităţii de baştină – Cociulia, dar care să aibă şi o bibliotecă. După mai multe ore de drum, au ajuns în localitatea Culiceni, situată la graniţa cu România. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu multă căldură de şefa Bibliotecii săteşti, Tatiana Andrus, care de fapt ne-a şi împărtăşit aceste gânduri şi impresii.

Potrivit ei, atât ea cât şi copiii adunaţi la bibliotecă au rămas profund surprinşi de faptul că dintre toate localităţile regiunii Cernăuţi, Alina şi Martin au ales sătucul lor. După mai multe schimburi de impresii şi opinii, în sala mare a Casei de Cultură  a început desfăşurarea proiectului “Libro Voiajeux”, care a continuat cu o expoziţie de carte organizată de către fondatorii proiectului.

Acţiunea, la care au participat mai mulţi copii s-a încheiat cu aşa-numitele “jocuri de societate”. Acestea presupun nişte jocuri confeţionate din lemn, care au trezit inters în rândul participanţilor. De asmenea, în timpul lor, copii şi-au antrenat răbrarea, atenţia, gândirea, imaginaţia, precum şi posibilitatea de a lucra în grup.

Tatiana Andrus a mulţimit oaspeţilor pentru activităţile desfăşurate, stabilirea unei colaborări în cadrul proiectului franco-moldav “Libro Voiajeux”, care, speră, să devină una de bun augur. Totodată, ea a spus că biblioteca pe care o conduce, şi în genere, cartea, trebuie să fie promovată, iar asemenea proiecte sunt întotdeauna binevenite.

De precizat, că membrii proiectului “Libro Voiajeux” se vor afla în localitatea Culiceni până la sfârşitul lunii, timp în care îşi propun să desfăşoare mai multe activităţi culturale.  

Amintim că proiectul franco-moldovean “Libro Voiajeux” s-a născut la iniţiativa  a doi tineri, Alina din Republica Moldova şi Martin din Franţa în uma călătoriilor susţinute pentru a descoperi oamenii și diferențele culturale. Dar, în mod special, de a împărți, de a învăța, de a trăi prin intermediul oamenilor, cărților și jocurilor de societate. Obiectivele  lor  personale sunt să dea un sens vieții, prin întâlniri, partaj, punînd în joc sensurile, emoțiile și rațiunea; să împărtăşească experiențele, competențele și cunoștințele lor cu celălalt; să facă un schimb reciproc, direct sau indirect, de bunuri sau servicii între cel puțin două entități (umane sau fizice). Objectivele proiectului: Jocurile de societate + Bibliotecile de stradă prin care îşi doresc să sensibilizeze persoanele, inclusiv pe noi, la întrebări de societate și de filozofie; să ofere posibilitatea accesului fizic la cărți pe tematici alese de către locuitori, atât pentru adulți, cât și pentru copii; să favorizeze dezvoltarea economiei locale prin cumpărarea cărților din librăriile locale; să construiască parteneriate între sate, structuri sau asociații internaționale și intranaționale.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 374

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate