Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
10 septembrie 2019

Republica Moldova va găzdui o nouă ediţie a Festivalului cultural al Românilor de Pretutindeni

Republica Moldova va găzdui o nouă ediţie a Festivalului cultural al Românilor de Pretutindeni

În zilele de 14 și 15 septembrie, la Complexul etno-cultural VATRA din Republica Moldova, va avea loc Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni. Este cea mai importantă reuniune de suflet care-i strânge laolaltă pe toți cei care simt și trăiesc românește.

Potrivit organizatorilor, evenimentul din acest an reprezintă, de fapt, a doua ediție a Centenar Fest, organizat anul trecut, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Iar prezența impunătoare și succesul răsunător de care s-au bucurat atunci, i-a convins că acest Festival este necesar, atât pentru oamenii din România şi Ucraina, dar mai ales pentru cei din Republica Moldova, care nu au mai avut ocazia până atunci să cunoască România din această perspectivă, menţionează echipa Centrului etno-cultural VATRA din Republica Moldova.

Potrivit VATRA, faptul că cel mai important eveniment pentru și despre români din întreg spațiul românesc se desfășoară în Republica Moldova și nu în interiorul granițelor actuale ale României îi conferă o și mai mare încărcătură simbolică. Asta deoarece, după cum bine știți, Republica Moldova se află la confluența unor mari interese geopolitice, iar identitatea românească a populației majoritare din acest spațiu reprezintă una dintre cele mai mari probleme politice și ideologice, care îi ține până azi pe români captivi la ei acasă. Ceea ce facem noi nu este politică, este o chemare la pace și dragoste frățească. Suntem convinși că legătura dintre noi, românii de pretutindeni, se raportează, în primul rând, la cultura și tradițiile care ne reprezintă. De aceea, anume ele sunt elementele centrale, care definesc această acțiune. Scopul de bază al Festivalului este însă de a arăta că, în pofida unor mici diferențe ce țin de grai, port sau obiceiuri, am fost și suntem același neam, prin urmare, trebuie să rămânem uniți, cel puțin la nivel spiritual, se mai spune în mesajul Centrului etno-cultural adresat românilor de pretutindeni. În plus, doreşte stabilirea unor relații de parteneriat și prietenie cu cei care împărtășesc idealul unității noastre naționale, fie că este vorba de autorități (locale sau centrale), instituții publice, companii private, organizații neguvernamentale sau persoane fizice. Este foarte important să existe o astfel de comunitate de suflet, care să aibă acest punct comun și să poată acționa coordonat și dezinteresat, atunci când este vorba de chestiuni principiale. Or, pentru noi este principial ca limba, cultura și identitatea poporului nostru să fie prețuite, apărate și promovate.

La Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni, organizat de Centrul ento-cultural VATRA, vor participa peste 150 ansamburi etno-folclorice și artiști de cea mai înaltă speță, din întreg spațiul românesc, între care Petrică Mureșan, Oana Vențel, Mariana Maloș, Surorile Osoianu, Ansamblul Etnofolcloric Romanița, Nicolae Botgros și Orchestra Națională de muzică populară “Lăutarii”, Eugen Doga, Florin Piersic, Irina Loghin, Fuego, Lidia Bejenaru, Maria Iliuț și Crenguță de Ierderă, Ansamblul Etnofolcloric Plăieșii şi alţii, transformând platoul Complexului Vatra într-un spectacol cultural plin de obiceiuri, port popular și folclor, care sunt comori inestimabile, ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor.

Centrul Cultural VATRA este o instituție de management artistic, care promovează cultura și tezaurul artistic al Republicii Moldova. Scopul primordial al Centrului Cultural VATRA este valorificarea culturii și potențialului turistic al țării noastre atât pe plan național, cât și pe cel internațional.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 455

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate