Știri Cultură
10 ianuarie 2018

Revista Glasul Bucovinei nr. 4 /2017: „Lupta pentru limba română continuă”

Revista Glasul Bucovinei nr. 4 /2017: „Lupta pentru limba română continuă”

A văzut lumina tiparului nr. 4 / 2017 al revistei de istorie și cultură „Glasul Bucovinei”. Revista  pune accentul în special pe căile de soluționare a problemei asimilării lingvistice a minorităților din Ucraina, actualizată în contextul adoptării Legii Educației de către Parlamentul de la Kiev. „Lupta pentru limba română continuă” – este intitulat editorialul dr. Alexandrinei Cernov, redactor-șef al revistei „Glasul Bucovinei”, membru de onoare al Academiei Române.

Rubrica „Bucovina – procese istorice și sociale” include materiale analitice de dr. Marin Gherman (despre declarațiile ministrului ucrainean al Educației și realitatea social-politică), Vlad Cubreacov  (despre statutul, rolul și funcțiile limbii române în Ucraina).

Revista anunță o mare pierdere pentru cultura română – scriitorul Augustin Buzura s-a stins din viață, fiind în trecut unul dintre susținătorii proiectului cultural-științific „Glasul Bucovinei”.

Olga Kravciuk de la Universitatea din Cernăuți scrie în paginile revistei despre scriitoarea bucovineană Rose Ausländer „în căutarea identității pierdute”, iar Vladimir Acatrini analizează manuscrisul lui Aron Pumnul în Biblioteca Universității din Cernăuți.

Dorin și Dorina Popescu din Constanța deschid rubrica „Eseu”, iar Nicolae Spătaru de la Chișinău publică un fragment din „Turnul președintelui” (proză). Rubrica „Poezie” inserează versuri de Mircea Lutic și Marin Gherman, iar la „Arhiva Bucovinei” este continuată publicarea manuscrisului lui Filip Țopa – „Povestea Bucovinei”. La aceeași rubrică revista „Glasul Bucovinei” publică scrisori inedite ale regretatului academician Vladimir Trebici către inginerul Mircea Irimescu.

Doina Cernica scrie despre Colocviul XI de la Putna din vara anului 2017, iar Alexandrina Cernov analizează personalitatea universală a mitropolitului Visarion Puiu. Revista „Glasul Bucovinei” descrie și subiectele discutate la Forumul Internațional „Intermarium” din Cernăuți, la care Centrul Media BucPress a fost organizator, iar publicația „Glasul Bucovinei” – partener media.

BucPress reamintește că revista trimestrială de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” este o revistă a ICR, care-și propune recuperarea adevărului istoric: cronologia istorică și politică, activitatea partidelor politice, mărturii istorice, aspecte de viață spirituală și religioasă, portretele reprezentanților științei și culturii românești din Bucovina, memorialistică, demografie, creație literară, artă, etnografie, folclor, fiind difuzată în Ucraina, România, Republica Moldova și în statele unde funcționează filiale ale Institutului Cultural Român.

Revista poate fi citită integral la acest link (REVISTA ONLINE). Merită menționat faptul că revista va ajunge prin poștă, în mod gratuit, tuturor abonaților, datorită eforturilor și sprijinului financiar al Institutului Cultural Român, cu ajutorul căruia „glasul” Bucovinei este în continuare auzit.

Agenția de știri BucPress reamintește că „Glasul Bucovinei” nu este o denumire nouă pentru oamenii de cultură din Bucovina istorică. Un ziar cu această denumire a fost fondat în 1918 la Cernăuţi de către profesorul Sextil Puşcariu şi înfiinţat întru susţinerea românismului.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 731

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate