Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
02 decembrie 2017

Românii din Cernăuți au sărbătorit Ziua Națională a României (VIDEO)

Românii din Cernăuți au sărbătorit Ziua Națională a României (VIDEO)

Românii din regiunea Cernăuți au sărbătorit ziua unității și libertății naționale – Ziua Națională a României. Seria de evenimente, desfășurate în data de 1 decembrie 2017, a început – în mod tradițional – cu o depunere de flori la monumentul „poetului nepereche” Mihai Eminescu – informează Agenția BucPress.

Majoritatea asociațiilor pentru cultura românească din regiunea Cernăuți, prin reprezentanții săi, au depus flori la monumentul poetului național al românilor, alături de reprezentanții Consulatului General al României la Cernăuți, ai autorităților regionale și orășenești.


Cu ocazia Zilei Naționale, Consulatul General al României la Cernăuți a organizat o dezbatere academică „Dialog cultural-științific româno-ucrainean”, context în care au fost prezentate noutățile editoriale nord-bucovinene din anul 2017. În deschiderea acestei dezbateri, Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți, a menționat rolul deosebit de important al cunoașterii reciproce, româno-ucrainene, pentru cimentarea unui dialog cultural-științific.

A fost un eveniment-model al diplomației culturale, fiind prezentate și discutate o serie de traduceri din română în ucraineană sau ediții bilingve. Aici merită menționat în primul rând  „Codul penal al lui Alexandru Ioan Cuza”, care a fost tradus în limba ucraineană și  tipărit în ediție bilingvă la Universitatea Națională din Cernăuți. Este un proiect realizat în cadrul Consorțiului Universităților din Moldova, Ucraina și România, potrivit BucPress.

O altă carte prezentată de Ziua Națională este traducerea versurilor lui Marin Sorescu în limba ucraineană – volumul „Scara la cer”. Traducerile din creația unuia dintre cei mai mari și importanți poeți români au fost realizate de filologul cernăuțean, Iuri Iakymciuk. O analiză a acestui volum de versuri a fost realizată în cadrul  dezbaterii academice „Dialog cultural-științific româno-ucrainean” de către prof. univ. dr. Lora Bostan. Volumul „Scara la cer” de Marin Sorescu a fost prezentat în 2016 la Forumul editorilor din Lviv, dar și la un forum din Cernăuți  - BookFest, detalii pot fi găsite pe pagina Agenției BucPress (AICI).


Au fost prezentate, de asemenea, cele mai recente numere ale revistei de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” din anul 2017, publicație a ICR, care este editată la Cernăuți și tipărită la București. Scriitorul și criticul literar Ștefan Hostiuc a vorbit despre revista „Mesager bucovinean”, politologul Serghei Hakman a prezentat rezultatele studiului „Bucovina – zonă de contact”, tipărite în forma unei broșuri, iar istoricul Petru Grior a amintit despre „Cartea durerii”, o carte de destăinuiri documentare despre calvarul bucovinenilor. A fost lansată și cartea „Școala de Voloca - zivor de cunoștințe” de Nicolae Mintencu (prezentator - Aurica Bojescu).

De asemenea, istoricul Dragoș Olaru, alături de jurnalistul ucrainean Serghii Voronțov, au prezentat o carte despre fapta eroică a primarului de Cernăuți Traian Popovici, care a reușit să salveze 20.000 de evrei de la deportarea în Transnistria, de la moarte, în vremurile de restriște, anii 40 ai secolului trecut. Au fost aduse mulțumiri speciale Eleonorei Moldovan, consul general al României la Cernăuți, dar și ministrului consilier Ionel Ivan pentru sprijinul financiar și diplomatic oferit pentru apariția cărții despre primarul Traian Popovici.

Evenimentele consacrate Zilei Naționale a României s-au încheiat la Cernăuți cu o recepție oficială, urmată de un recital al maestrului Dan Helciug. Oaspeți din diferită țări, reprezentanți ai comunității românești din Ucraina, ai autorităților locale (primării, consilii, administrații etc.), artiști plastici, fețe bisericești, scriitori și jurnaliști au adus mesaje de felicitare statului român și românilor de pretutindeni, fapt care demonstrează în mod direct dialogul constructiv și eforturile depuse de corpul diplomatic al Consulatului General al României la Cernăuți pentru a cimenta relațiile româno-ucrainene, chiar dacă au apărut în ultima vreme o serie de încercări.

Centrul Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina – se alătură celor mai sincere felicitări de Ziua Națională a României,  dorindu-i statului român prosperare, dezvoltare continuă, iar românilor de pretutindeni succese în tot ceea ce fac.

Marin GHERMAN pentru BucPress


Material video
Secvențe de la seria de evenimete de Ziua Națională a României (Cernăuți), video de Nicolae Hauca

Distribuie:
Vizualizări: 1727

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate