Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
13 februarie 2018

Românii din Transcarpatia sunt invitați la festivalul „Mărțișor – vestitorul primăverii Centenarului”

Românii din Transcarpatia sunt invitați la festivalul „Mărțișor – vestitorul primăverii Centenarului”

Consulatul României de la Solotvino, în colaborare cu Primăria Apșa de Jos și Școala cu gradele I-III din Apșa de Jos, organizează la 3 martie 2018, festivalul „Mărțișor – vestitorul primăverii Centenarului” – informează Agenția BucPress.

Evenimentul va avea loc în sala de festivități a școlii din Apșa de Jos, începând cu ora 15.00. Programul festivalului include prezentarea istoriei și simbolisticii mărțișorului, expoziție de mărțișoare – lucrări ale elevilor din școlile românești din Transcarpatia, spectacol de muzică și poezie dedicat mărțișorului.

Parteneri ai evenimentului, pe lângă entitățile amintite mai sus, sunt Asociația „Speranța”, Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, Primăria Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației, Muzeul Maramureșului, Muzeul Țării Oașului.  

De menționat că în anul 2017, mărțișorul a fost inclus în patrimoniul cultural UNESCO, ca un simbol al primăverii. Conform studiilor etnologice, mărţişorul este strâns legat de tradiţiile Anului Nou, sărbătorit în trecut în luna martie, ca formă primitivă de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative şi astronomice. La români, mărţişorul, ca obiect simbolic, a fost alăturat Dochiei, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie.

Agenția BucPress din Cernăuți se numără printre partenerii media ai festivalului „Mărțișor – vestitorul primăverii Centenarului”, alături de Radio România și TV Tisa 1.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 859

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate