Știri Cultură
04 octombrie 2017

Solidari în suferință… Cugetări pe marginea cărții „Uitați în inima României”

Solidari în suferință… Cugetări pe marginea cărții „Uitați în inima României”

Enigmaticul Tomis – Cetatea lui Ovidius – cedează în miez de toamnă din prioritățile acestui an și, deschizând zăvoarele, lasă spre intrare potențiali „cuceritori pozitivi” și alte evenimente. În contradictoriu rămân valurile mării... Rebele, pe alocuri barbare, ca în Simfonia Bolero, dirijată de bagheta lui Celibidache, ele mențin controlul absolut. Fără strămoși de viță dacă în sânge, să nu încercați vreo promenadă prin Vechiul Oraș! S-ar putea să vă pună la îndoială forța.

Provocările, în acest Ținut, vin de la cei binecuvântați. Asta pentru că dorința de a îmblânzi valurile este mai presus ca orice. Astfel, în numele istoriei, Constanța ctitorește Curtea Brâncovenească – loc în care se fac pelerinaje de către cei solidari în suferința neamului. Cât despre fericire, parcă e tot mai puțină pentru români...

Astăzi – e despre cei “Uitați în inima României” –  cartea lui Dan Tanasă, adusă spre lansare la îndemnul domnului Marcel Bouroș, Președintele Fundației Sfinții Martiri Brâncoveni, din orașul Constanța. Povestea dintre coperți are și sprijinul Asociației “Neamunit”, dar și pe cel al Părintelui Vasile Antonie Tamaș – preot-paroh la Biserica Creștină din Vâlcele-Băi, Covasna.

Misiunea Părintelui Vasile este de a vorbi despre frații săi, ai noștri, intimidați în casele și bisericile lor. Și o face cu mare patos! Sinceritatea cu care declară că este preotul care se vede la intrarea în biserică, alături de toți ceilalți –  și nu cocoțat în turn, dându-se sfânt – îl face special în fața Sălii doldora de inimi solidare (unele având sub 7 ani, altele – înaltă înțelepciune, echipate cu suficiente stend-uri pentru a se mai putea bucura de viață). Fără veșmânt bisericesc, dar predicând precum ar fi făcut-o ultima oară, Părintele adaugă că este român din județul Covasna și că toate cele pe care le face și le zice sunt condamnate la românesc. Vorba pe care o poartă nu vine din Transnistria. Nici din Irak! Vine din inima României, din Covasna și Harghita, unde a fi român trebuie să fie normalitate. Dar nu e! Îndemnul lui e sincer: Cei din icoane sunt Sfinți pentru că au făcut minuni în viață. Să le urmăm exemplul! Părintele Vasile întruchipează rigoarea! Istoria neamului său stă la loc de cinste, în inima-i clocotindă, dar și pe unde îi mai șoptește conștiința...  Iar pentru toți cei care-i cer să-și pitească iubirea pentru Avram Iancu altundeva decât la vedere, are un singur răspuns: Nu mă faceți să-i desenez chipul și pe Primărie! Părintele are o voce divină și o inimă cu două of-uri: una – pentru românii lui izolați din Transilvania și alta – pentru românii din Cernăuți – Casa Părintească a soției sale. Tot El povățuiește că normalitate este și principiul de a trăi în respect. Maghiarii, alături de care românii noștri conviețuiesc în Transilvania, indiscutabil cunosc atitudinea urmașilor daci: după prima palmă dată unui român adevărat, acesta va întoarce și celălalt obraz. Dar până când? 

 Zic Arca lui Noe și mă refer la autorul Dan Tanasă. Și el – credincios, cu  nerv! De parcă ar fi știut unde să se nască. Timpul îi va răsplăti curajul. Este exemplu de Lider prin vocație. Recunoaște onest că desfășoară activitate voluntară, asumându-și munca titanică de a aduce probe ferme despre încălcarea drepturilor românilor din județele Covasna și Harghita. Își cere scuze că nu împărtășește denumirea de Ținut Secuiesc – dată acelui Pământ de către maghiari. Dar și mai mult: că nu a existat niciodată un Ținut Secuiesc ca teritoriu administrativ. Și aici proba pe față: la ultimul Recensământ nu a fost înregistrat nici măcar un secui. Iar la toate acestea, și multe altele, grijuliu așezate în paginile cărții, se adaugă: Ținutul acela este plin de case dacice, din care, aproape paradoxal, dar și astăzi, români de-ai noștri “sunt rugați” să plece.

Uitați în inima României, carte-document, a celui care adună durerea românilor discriminați și-i reprezintă în instanță, este obligatorie pentru lectură. Și asta pentru că nopțile în care noi, românii, ne sărutăm icoanele – nu sunt decât continuarea serilor în care tot noi, scrâșnind din dinți, strângem pumnii.

Astăzi, ca și ieri, această poveste, despre români, este de fapt despre Solidaritate. Ca dovadă: durerea celor Uitați în inima României, a putut lua chipul unei cărți grație sprijinului financiar venit de la un român din Basarabia, Valentin Tepordei.  

Pentru BucPress, Dorina POPESCU

Foto: Lansare de Carte cu Dan Tanasă și Vasile Antonie Tamaș  

Distribuie:
Vizualizări: 574

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate