Știri Cultură
06 iunie 2018

Teii vechi din Bucovina… Cernăuți, eminesciana – 15 iunie 2018

Teii vechi  din Bucovina… Cernăuți, eminesciana – 15 iunie 2018

Cu ani în urmă  cunoscutul poet bucovinean Vasile Leviţchi spunea  metaforic  într-o frumoasă poezie dedicată lui Mihai Eminescu: „Teii vechi din Bucovina/ Te-au văzut, te ştiu, te simt/ Şi-nfloresc a câta oară/ În pădurea de argint…”. Din păcate, pădurile noastre de astăzi s-au cam rărit,  însă au rămas, fermecându-ne, mireasma florilor de tei şi frumuseţea veşnică a versurilor  eminesciene, adresate nouă de peste veacuri: „Fiind băiat, păduri cutreieram…”,  sau  „De treci codrii de aramă…”, sau „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată…”…

Şi deoarece acum ne aflăm în miezul lui cireşar – luna cu flori de tei şi  crini  imaculaţi, cu parfumul versurilor marelui Eminescu inundând  inimile şi gândurile noastre,  Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi, Societatea pentru Cultură Românească  „Mihai Eminescu”, Centrul Cultural Român  „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi,  Asociaţia ştiinţifico-pedagogică „Aron Pumnul”, celelalte societăţi culturale  româneşti din ţinut,   organizează, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi, o serie de manifestări de comemorare a Luceafărului Poeziei Naţionale care vor avea loc la 15 iunie şi vor începe  la ora 10.00 cu depuneri de flori la bustul poetului din  curtea casei lui Aron Pumnul – se spune într-un comunicat de presă al organizatorilor, remis Agenției BucPress.

La ora 11.00 vor fi depuse flori la statuia poetului din centrul oraşului iar la 11.30 la sediul societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”  va începe simpozionul „Eminescu şi Bucovina”, urmat de un recital de versuri susţinut de scriitori şi de  elevi de la şcolile din oraş. În încheierea  manifestării  va fi inaugurată  expoziţia de desene „Eminescu în viziunea copiilor”. La ora 13.00 la Muzeul Etnografic regional va avea loc vernisajul unei expoziţii de artă populară românească organizată cu sprijinul Muzeului Satului din Bucureşti.

Sperăm că şi de data aceasta  la manifestările  dedicate Poetului nostru Naţional  vor participa elevi şi profesori de la şcolile româneşti din Cernăuţi şi regiune,  studenţi, ziarişti, oameni cu suflet românesc şi admiratori ai genialului nostru poet Mihai EMINESCU.  Să demonstrăm, astfel,  lumii întregi că în acest an cu semnificaţii deosebite, istorice  pentru  poporul  român  suntem demni de înaintaşii  noştri care  ne-au lăsat moştenire o limbă „ca un fagure de miere”  şi o cultură cu adevărat europeană – se precizează în comunicat.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 634

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate