Cultură
14 iunie 2019

Ținutul Herța: Comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Ținutul Herța: Comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

A vorbi în zilele noastre despre Eminescu este un act paradoxal, atâta timp cât acest act implică, în aceeași măsură, curajul de a vorbi despre o operă vie şi complexă, cât şi nevoia de a ne raporta constant la reperul cultural reprezentat de „omul deplin al culturii româneşti“, cum îl numea Constantin Noica pe poet. Chiar și după cei 130 de ani de la trecerea la cele veşnice, poetul şi publicistul Mihai Eminescu ne trimite lumini modelatoare, care ne ajută să înţelegem ce se întâmplă astăzi cu noi, cu lumea, cu valorile.

Astăzi, cu prilejul comemorării celor 130 de ani de la moartea poetului român, Biblioteca centrală  raională „G.Asachi” în colaborare cu secția de învățământ al Raionului Herța au organizat evenimentul „M.Eminescu – astru sfânt”. Manifestarea a început cu depunerea de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Piața Centrală a Ținutului Herța, la care au luat parte Viorel Iastremschi, șef al administrației raionale de stat Herța; Victor Ciuclea, președinte al consiliului raional Herța și Tatiana Zozulinsca, inspector al secției de învățământ.


La eveniment   au fost prezenți și unii profesori de limba și literatura română din Ținutul Herța, lucrători din sfera culturală a raionului, elevi și bibliotecari.

Un lucru fără de care comemorarea n-ar fi fost corespunzătoare a fost recitarea poeziilor marelui poet de elevii Magas Caterina, Crigan Maia, Topală Ion, Sprinceanu Xenia, Miron Maria și Tutunaru Sofia. Nici  romanțele nu au lipsit de la manifestare, Corul de copii din satul Hreațca (coordonator artistic, Ion Iacobuță) i-a făcut pe cei din sală, preț de câteva clipe, să amuțească și să asculte cu drag interpretarea acestora, anume „Pe lângă plopii fără soț” și „Mai am un singur dor”.

De asemenea, a fost organizată și o expoziție de carte, intitulată „Eminescu – neuitat poet”. Poet nepereche şi prozator desăvârşit, Eminescu a fost și va rămâne mereu actual, ca pildă de urmat pentru fiecare generaţie.

Mirela AMARIE, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 789

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate