Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
14 august 2019

Transcarpatia: Tabere de vară în limba ucraineană pentru copii români și maghiari

Transcarpatia: Tabere de vară în limba ucraineană pentru copii români și maghiari

În perioada 12 - 23 august, în școlile din regiunile de frontieră, Cernăuți și Transcarpația, se organizează tabere de limba ucraineană „Bombing GoCamp” pentru copiii din familii românești  și maghiare.

În 9 instituții de învățământ, profesorii de limbă ucraineană, jurnaliștii și personalitățile publice vor ajuta la însușirea limbii ucrainene prin intermediul cursurilor interactive gratuite. Participarea la proiect este gratuită.

Minoritățile naționale din Transcarpatia și nordul Bucovinei s-au confruntat cu două schimbări -cheie în domeniul educațional în acest an. Prima inovație  - limba ucraineană va deveni limba de predare  a tuturor materiilor în școlile medii, cea de a doua -  vor fi necesare cunoștințe sigure  de limbă engleză pentru admiterea în instituțiile ucrainene de învățământ superior (nivelul B1). Din anul 2023, posedarea acestor limbi (ucraineana și engleza) vor deveni obligatorii pentru obținerea  studiilor medii și superioare în Ucraina.

Prin urmare, ONG-ul «Global Office» organizează primele tabere bilingve GoCamp Bomb pentru studenți din familiile  maghiare și românești. Pe parcursul a două săptămâni, 50 de profesori și antrenori ucraineni vor accelera procesul de învățare a limbii ucrainene,  iar 15 voluntari străini vor motiva copiii să nu aibă teamă să vorbească limba de circulație internațională – engleza. Orele de studii se vor deosebi  de lecțiile tipice din clasă: limbile vor fi învățate prin mișcare, jocuri și gest-uri.

În paralel cu metoda ”divingului” lingvistic, proiectul include colaborarea cu mentori, care în ultimii ani contribuie la edificarea Ucrainei. Printre aceștea, politologul Dmytro Tujanski, șeful  Serviciului de Patronaj din cadrul Ministerului Educației din Ucraina, Stanislav Greșcyșyn, directorul ONG-ului ”Global Office”, Oksana Necyporenko, managerul proiectului ”MacPaw”, Liudmila Pavlenko și jurnalista Maria Prokopenko.

Taberele de vară sunt implementate cu sprijinul proiectului finlandez de susținere a reformei învățământului școlar din Ucraina „Învățăm împreună” și Ministerului Educației și Științei din Ucraina.

Agenția BucPress www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 223

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate