Știri Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
09 august 2018

Ucraina participă la Festivalul internațional de folclor pentru copii ”Peștișorul de aur” de la Tulcea

Ucraina participă la Festivalul internațional de folclor pentru copii ”Peștișorul de aur” de la Tulcea

La Tulcea, România, se desfășoară Festivalul internaţional de folclor pentru copii "Peştişorul de aur". Ediția din acest an a festivalului a fost deschisă cu un moment dedicat Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul a început miercuri seara cu o paradă a portului popular pe principalele străzi ale oraşului Tulcea: Cei 1.400 de membri ai ansamblurilor folclorice participante care reprezintă 11 state, Bulgaria, China, Cipru, Franţa, Georgia, Italia, Macedonia, România, Slovacia, Serbia şi Ucraina, oprindu-se în Piaţa Mircea cel Bătrân din centrul municipiului Tulcea pentru alocuţiunile autorităţilor, informează Agerpres.


"Noi, locuitorii acestei cetăţi, suntem extrem de mândri să putem găzdui o manifestare de o asemenea amploare. Este un regal folcloric, un tribut adus folclorului de pe toate continentele mapamondului, într-o zonă cum nu se putea mai potrivită, pentru că Tulcea este un model de multiculturalitate", a declarat primarul Tulcei, Constantin Hogea.

În timpul discursurilor, câţiva din membrii Ansamblului artistic Baladele Deltei s-au grupat în faţa autorităţilor în două figuri asemănătoare unor inimi, iar la finele alocuţiunilor au desfăşurat un steag al României, iar sub pretextul unor dansuri populare pe care le-au jucat ulterior au configurat numărul 100.

"Suntem în anul Centenarului şi trebuie să arătăm lumii ce simţim zilnic în sufletul nostru. Sărbătorim 100 de ani de la constituirea României mari şi este normal să marcăm public acest eveniment", a declarat directorul general al Ansamblului artistic Baladele Deltei, Ştefan Coman.

El a amintit că toate ansamblurile folclorice prezente la Tulcea anul acesta participă pentru prima dată la Festivalul internaţional "Peştişorul de aur", iar unele state, printre care Franţa şi Italia, vor avea reprezentanţi pentru prima dată la eveniment.

A 26-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor pentru copii "Peştişorul de aur", singurul eveniment de gen din România inclus în calendarul Consiliului Internaţional de Organizare a Festivalurilor de Folclor al UNESCO, a continuat cu un spectacol susţinut pe scena din centrul oraşului.

În următoarele seri, începând cu ora 19.30, acelaşi loc va găzdui spectacolele-concurs ale festivalului, iar în cartierele Vest şi Neptun din municipiu, joi şi vineri, ansamblurile folclorice vor susţine spectacole începând cu ora 18.00.

Potrivit sursei citate, noua ediţie a Festivalului internaţional de folclor pentru copii "Peştişorul de aur" este organizată de Ansamblul artistic Baladele Deltei din cadrul Primăriei municipiului Tulcea, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Consiliul Judeţean şi Primăria Tulcea.

Pentru desfăşurarea acestei acţiuni, Ministerul Educaţiei a alocat 18.000 de lei, Consiliul Judeţean a acordat 80.000 de lei, iar Primăria Tulcea, prin ansamblul menţionat, 175.000 de lei

BucPress

Foto - Agerpres

Distribuie:
Vizualizări: 1247

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate