Știri Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
10 iunie 2018

Ucrainenii din România și Ucraina au sărbătorit împreună împlinirea a 204 ani de la naștere a Cobzarului Taras Șevcenko

Ucrainenii din România și Ucraina au sărbătorit împreună împlinirea a 204 ani de la naștere a Cobzarului Taras Șevcenko

Ucrainenii din România şi din Ucraina s-au întâlnit sâmbătă, 9 iunie 2018, la Botoşani, pentru a sărbători împlinirea a 204 ani de la naşterea Poetului Naţional al Ucrainei – Taras Şevcenko, scrie „Gazeta de Botoșani”.

Evenimentul a avut loc la Complexul Belvedere din Bulevardul Mihai Eminescu și a fost organizat de Organizația Județeană Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din Romania, reprezentată de profesorii Victor Semciuc și Paul Bilocopetiuc . Au participat ucraineni din județele Maramureș, Iași, Botoșani, precum și invitați din Ucraina, respectiv orășelul Hliboca reprezentat de primarul orașului Grigori Vanzureac, din comuna Volcineții Vechi, reprezentată de primarul Petro Ostafiiciuc și din comuna Stârcea, reprezentată de primarul Natalia Budăi. La ceremonial au luat parte mai mulți botoşăneni, admiratori ai culturii, a tradițiilor populare și a vieții spirituale ucrainene. Programul a fost unul plin de culoare şi muzică, dar și de mesaje menite să consolideze prietenia și colaborarea dintre cele două popoare. Evenimentul a fost moderat de inspectorul școlar Paul Bilocopetiuc, care a transmis în alocuțiunea sa gânduri bune de conviețuire pașnică și sprijin reciproc.

Cei prezenţi au putut admira reprezentaţiile artistice ale ansamblului artistic „Krevlenka” din Repedea (Maramureș), ale ansamblului „Veșevenka” din Volocineții Vechi – Ucraina, ale grupului vocal „Verbâcenka„ din Stercea – Ucraina, precum și evoluția fanfarei „Florile Bucovinei” din Cândești, județul Botoșani.

Sub logo-ul aparţinând marelui poet, Sufletul nostru nu poate muri, libertatea nu moare niciodată, dar și în acordurile melodiei de suflet a ucrainenilor „ Dumi, dumi…”, profesorul Paul Bilocopetiuc a prezentat o expunere despre viața și activitatea artistică a poetului și pictorului ucrainean Taras Hrehorovici Șevcenko. Au putut fi admirate, de acesta data, picturile reprezentative ale poetului. Au fost expuse și lucrări ale pictorului Alexandr Kozak din Cernăuti, care și-a prezentat palmaresul artistic.

Potrivit Gazetei de Botoșani, activitatea culturală a continuat și duminică, 10 iunie 2018, la Căminul Cultural din comuna Cândești, județul Botoșani.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 700

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate