Știri Cultură
16 mai 2017

Ziua cămășii ucrainene brodate „Vișivanca” va fi marcată la Cernăuți

Ziua cămășii ucrainene brodate „Vișivanca” va fi marcată la Cernăuți

La 18 mai 2017, conform tradiției, în cea de-a treia zi de joi a lunii mai, în Ucraina este marcată Ziua cămășii brodate  „Vişivanka”– un simbol național al ucrainenilor.

„Vişivanka” ucraineană este simbolul frumuseții, sănătății şi norocului, reprezintă o relicvă a familiei. „Ornamentul etnic” este sărbătorit de către ucrainenii de pretutindeni în a treia zi de joi a lunii mai. Pe parcursul a 10 ani, acţiunea inițiată către studenții Universităţii “Iurii Fedkoyvyci” din Cernăuţi a ajuns să fie una de mare amploare, fiind marcată în mai toate ţările unde locuiesc etnici ucraineni.

Scopul acţiunii este acela ca ucrainenii să-şi schimbe măcar pentru o zi ţinuta obișnuită, îmbrăcând un costum popular. În anul 2015 acţiunea culturală a fost susținută de reprezentanţii a 38 de ţări ale lumii, iar anul acesta, potrivit organizatorilor, numărul lor va ajunge la 50. În această zi în mai toate oraşele Ucrainei, dar şi în ţările unde locuiesc etnici ucraineni, cum ar fi România, Republica Moldova, Italia, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, Canada, Germania, Franţa, Turcia, Bielorusia, Spania, Belgia  şi încă în multe alte state va fi desfășurat un fleshmob de promovare a cămășii brodate, a menţionat Lesea Voroniuk, inițiatoarea acestei sărbători.

„Când am iniţiat această sărbătoare – Ziua Cămăşii ucrainene “Vişivanka” nu mi-am imaginat niciodată că acţiunea studenţească poate să devină o sărbătoare tradiţională, iar numărul participanţilor să crească de la an la an şi să ajungă să fie  marcată şi pe plan internaţional”, a spus Lesea Voroniuk în cadrul unei conferinţe de presă organizată în ajunul sărbătorii.

Amitim că anul trecut, un grup de cernăuțeni au realizat, în acest context, un film documentar intitulat – „Moștenirea națiunii”, care a inclus filmări și imagini din Ucraina, Canada, Italia, Rusia, Emiratele Arabe Unite și Germania. În film sunt demonstrate 500 de cămăși brodate din diferite regiuni ale lumii. Anual în Cernăuți are loc acțiunea „Născuți în cămașă brodată”. Astfel, activiștii civici vizitează spitalele de maternitate şi dăruiesc copilașilor și mamelor cămăși brodate.

Potrivit Lesei Voroniuk, la ediţia de anul acesta va avea loc concursul panucrainean al studenţilor privind realizarea unei fotografii a persoanelor în cămăşi brodate pe fundalul universităţii lor, la care sunt invitaţi să participe studenţii din întreaga lume, cu condiţia ca fotografia să fie realizată în ziua marcării acestei sărbători.

Svetlana PANTEA pentru BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 400

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate