Știri Economie
Redactor: Elvira Chilaru
06 noiembrie 2018

În Transcarpatia a sosit sezonul nucilor

 În Transcarpatia a  sosit sezonul nucilor

Toamna târzie - sezonul de livrare a fructelor cu coajă lemnoasă /nucilor către destinatari. Prețurile sunt în continuă schimbare. Cu toate acestea, în medie, miezul de nucă  costă  100-120 de grivne kilogramul.  Cele clasate la categoria a  doua și a treia sunt mult mai ieftine - 60-80 grivne /kg – notează Agenția BucPress.

De menționat, că pentru transcarpatieni, în special pentru locuitorii de la sate,  care au propriile plantații de nuci vinderea lor reprezintă un mare sprijin financiar pentru bugetul familiei. În ceea ce privește cumpărătorii, preferă să cutriere regiunea  în căutarea celor mai bune fructe cu coajă lemnoasă.

În medie, ei achiziționează câte  10 saci  cu  greutatea de 300-400 kg. În acest an, "traficanții" de nuci recunosc, că cel mai bine au rodit nucii în raionul Hust. Raionul Irșava a pierdut până la 70% din recoltă din cauza grindinii și a unor furtuni puternice, care s-au abătut asupra satelor la începutul verii. Pragmatici de la geneză, transcarpatienii nu se pierd cu firea, căci, spun ei,  vor exporta  nucile culese peste hotare, unde costul este de câteva ori mai mare ca în Ucraina.

Europenii cunosc prea bine beneficiile  nucii, ea fiind  o sursă de energie, de aceea  tot mai mulți locutori  ai satelor din Transcarpatia plantează  ogoarele  cu  copacul acesta rezistent, care nu cere mare îngrijire, iar toamna, când se numără bobocii, țăranii noștri numără nucile, fructul acesta lemnos  devine  o sursă nu numai de sănătate, dar  și de  venituri.

Elvira CHILARU pentru Agenția BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 179

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate