Știri Economie
Redactor: Marin Gherman
06 noiembrie 2017

Comisia Europeană: Planurile Rusiei afectează eforturile UE de reducere a dependenţei de Moscova şi de sprijinire a Kievului

Comisia Europeană: Planurile Rusiei afectează eforturile UE de reducere a dependenţei de Moscova şi de sprijinire a Kievului

Comisia Europeană propune extinderea reglementărilor interne ale UE privind piaţa energiei, acestea urmând să se aplice şi gazoductelor offshore, arată un document al UE, cea mai recentă încercare de a reglementa planurile Rusiei pentru un nou gazoduct către Germania - Nord Stream 2 - transmite Reuters, citat de Agerpres.

Planul Rusiei de a dubla cantitatea de gaze pe care o poate pompa pe sub Marea Baltică către Germania, ocolind rutele tradiţionale prin Ucraina, afectează eforturile UE de reducere a dependenţei de Moscova şi de sprijinire a Kievului, consideră Comisia Europeană.

Chiar dacă vor fi extinse reglementările, autorităţile de reglementare din UE vor trebui să discute cu Rusia deoarece nu-şi pot impune legile referitoare la un gazoduct care este în afara teritoriului.

Propunerea nu va rezolva toate aceste probleme şi unele dintre ele vor trebui negociate, a afirmat un oficial UE pentru Reuters.

Toate conductele prin care se realizează importuri vor trebui să îndeplinească reglementările UE care prevăd că gazoductele nu pot fi deţinute în mod direct de furnizorii de gaze, nu pot fi impuse tarife discriminatorii, operaţiunile trebuie să fie transparente şi cel puţin 10% din capacitate trebuie să fie disponibilă terţilor, se arată în documentul consultat de Reuters.

Modificările dorite de autorităţile de reglementare din UE ar urma să fie realizate până la sfârşitul lui 2018, suficient de devreme pentru a se aplica în cazul gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să fie finalizat până la sfârşitul anului viitor.

Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că, în pofida lipsei de unitate în rândul statelor membre privind planurile Rusiei pentru un nou gazoduct către Germania - Nord Stream 2 - va face în continuare presiuni pentru a obţine sprijin în vederea unor negocieri cu Moscova.

"Nu cred că vom avea în următoarele luni unanimitate în această problemă dar CE este de părere că ar fi util să fie acordat un mandat de negociere", le-a declarat jurnaliştilor preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la summitul de la Bruxelles, potrivit www.agerpres.ro

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 247

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate