Economie
18 martie 2020

Criza coronavirus se transformă în criză economică

Criza coronavirus se transformă în criză economică

Criza sanitară se transformă în criză economică. Tot mai multe uzine se închid, fie din cauza măsurilor sanitare, fie din cauza scăderii pieței.

Industria auto europeană este în dificultate. Producătorul german de automobile Volkswagen a anunțat ieri că va închide o parte din uzinele din Europa pentru o perioadă de două sau trei săptămâni. Uzinele care vor fi închise începând cu săptămâna viitoare vor fi cele din Spania, Slovacia, Portugalia și Italia. Motivele închiderii acestor fabrici sunt legate nu doar de epidemie, ci de scăderea vânzărilor și de incertitudinile din aprovizionare. Ceea ce arată că deja criza sanitară se transformă în criză economică.

De asemenea, Airbus a anunțat că va închide pentru patru zile fabricile din Franța și Spania. Fabricantul de produse lux, Hermes, a decis să închidă toate facilitățile de producție și toate magazinele din Franța, ceea ce înseamnă aproximativ 9.500 de salariați. Pe ce perioadă? Rămâne de văzut. În schimb, compania Amazon nu mai face față cererilor și a anunțat deja angajarea a 100.000 de oameni.

În acest context, oprirea temporară a fabricii Ford de la Craiova nu mai este atât de surprinzătoare. Desigur, nu este o veste bună, dar singura consolare este că fabrica va fi oprită doar pentru două-trei săptămâni, iar cei aproximativ 6.000 de angajați se vor afla în șomaj tehnic și vor primi 78% din salariu, conform declarațiilor reprezentanților sindicatului întreprinderii.

Ziarul electronic profit.ro a publicat măsurile pe care Banca Națională a României le pregătește pentru a combate impactul crizei. Programul prevede o serie de decizii interesante. Este vorba despre faptul că suspendarea ratelor la credit pentru persoanele vulnerabile se va putea face fără constituirea de provizioane. O măsură care ajută băncile comerciale să ia astfel de decizii, pentru că nu cresc costurile amânării ratelor. Apoi, BNR va injecta lichiditate în piață, printr-o așa-numită operațiune repo și, în al treilea rând, BNR va solicita acordul Băncii Centrale Europene pentru ca băncile românești să poată depăși plafonul titluri de stat, de 20% din bilanț. Sunt măsuri ingenioase care s-ar putea să fie eficiente.

În același timp, ministrul economiei a avansat o idee îndrăzneață. Aceea ca România să înceapă să producă biocide și măști de protecție.

De câteva decenii, statul român nu a reușit să construiască de la zero un domeniu industrial. Dimpotrivă, dezvoltarea companiilor a rămas în seama sectorului privat, statul administrând doar companiile pe care le mai deține în sectoare importante, precum energetica sau transporturile.

Producția de biocide și de măști medicinale este gândită ca un parteneriat public-privat. În sensul că statul își propună să vină cu garanțiile financiare, iar firmele private își vor reconverti producția. De exemplu, una din marile companii internaționale din industria cosmeticelor a trecut la fabricarea de substanțe dezinfectante pentru mâini.

Recent, europarlamentarul Clotilde Armand scria un material intitulat „Cum rezistăm economic la criza coronavirusului?”, în care pleda pentru ca unele fabrici românești să se reconvertească spre producția de echipamente medicale și cea de produse de igienă. Iată că se poate întâmpla.

Totuși, nu ar trebui să fim din cale afară de entuziaști, pentru că ar trebui întâi să vedem că se întâmplă și abia apoi să aplaudăm. În orice caz, ideea că în orice criză se ascunde și o oportunitate poate fi dovedită în realitate. Orientarea producției românești, în industriile unde este posibil, către mărfuri care sunt căutate în acest moment este esențială.

Am avea, după foarte mult timp, o bună dovadă a unei gândiri și a unei acțiuni rapide și eficiente a statului și a companiilor private, împreună. Să așteptăm și să vedem că aceste proiecte au fost realizate. Până atunci să nu ne îmbătăm cu apă rece.

Rubrică realizată  de RFI România cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 341

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți