Știri Economie
07 august 2018

Donald Trump: „Nord Stream-2“ este un proiect de „coșmar“. Gazele din Rusia subminează ambițiile Germaniei de lider al UE

Donald Trump: „Nord Stream-2“ este un proiect de „coșmar“. Gazele din Rusia subminează ambițiile Germaniei de lider al UE

Timp de decenii, conducta „Drujba“ (Prietenia), care livra în Europa petrol rusesc, încălzea casele germanilor chiar și în cele mai negre zile ale Războiului Rece. Dar noua conducta prin care Moscova intenționează să furnizeze gaz direct în Germania, nu este construită de dragul prieteniei, scrie New York Times, citat de paginaderusia.ro.

Ea aduce discordie la Berlin și în sânul Europei. Situația a devenit o mare durere de cap pentru cancelarul german Angela Merkel.

Din punctul de vedere al președintelui SUA, Donald Trump, „Nord Stream-2“ este un proiect de „coșmar“, care va face Berlinul și mai dependent de energia din Rusia.

Ucraina, care luptă împotriva agresiunii ruse, se teme că noua conducta va permite Kremlinului s-o taie de la o importantă sursă de venit. Toate acestea se întâmplă în momente dificile pentru Merkel. Pe fondul declinului aparent al alianței transatlantice și a creșterii agresivității Rusiei și Chinei, cancelarul își dă seama că Germania ar trebui să își asume rolul de lider în Europa.

Potrivit Margaretei Assenova, analist la Centrul pentru Studii Politice Europene, Rusia nu are nevoie de ”Nord Stream 2” pentru a mări livrările de gaze către Europa. Ea poate face acest lucru prin conductele existente. Dar, în ciuda protestului partenerilor europeni ai Washingtonului și a partidului lui Merkel, proiectul „Nord Stream-2” nu a fost oprit. Se pare ca ambițiile diplomatice germane au fost subminate de logica crudă a afacerilor, conchide publicatia.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 1200

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate