Știri Economie
Redactor: Mirela Amarie
13 aprilie 2018

În Canada a fost creat un autocolant invizibil care detectează bacteriile periculoase în produsele din carne

În Canada a fost creat un autocolant invizibil care detectează bacteriile periculoase în produsele din carne

Cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada au dezvoltat un abțibild invizibil și sensibil la atingere, care poate detecta bacterii periculoase în produsele din carne, informează portalul 1NEWS.

În contact cu bagheta lui Escherich (E. coli), abțibildul începe să se lumineze. Autorii proiectului cred că, de-a lungul timpului, astfel de detectori vor putea să înlocuiască marcajul cu data de expirare de pe pachetele mai multor produse.

Un articol despre acest concept este publicat în revista „ACS Nano”, unde se oferă mai multe detalii despre această inovație, din care reiese că baza abțibildului este realizată dintr-un polimer transparent și flexibil de cicloolefină (COP). Deoxiribozidele, moleculele de ADN care au activitate catalitică și care sunt capabile să rupă alte molecule, inclusiv molecule de ARN, au fost supuse unui strat subțire de polimer. Pentru a crea prototipul, a fost utilizat deoxyribosim RFD-EC1, care reacționează numai în prezența bastoanelor intestinale. Atunci când tija intestinală RFD-EC1 este activată și distruge conexiunea cu baza abțibildului - începe să fluoresceze.

Potrivit cercetătorilor, anterior acești senzori nu au fost niciodată aplicați pe o suprafață polimerică flexibilă. Pentru prototip, inginerii au folosit tipărirea cu jet de cerneală: picăturile microscopice de materie au fost pulverizate pe baza pregătită. Senzorul rezultat rămâne eficient timp de cel puțin două săptămâni. În acest caz, compoziția autocolantului nu reacționează cu un produs care este adecvat pentru utilizare.

Dezvoltatorii de autocolante spun că tehnologia vă permite să se creeze  senzori care sunt sensibili la alte bacterii patogene, inclusiv salmonela. Aceste autocolante pot fi introduse pe ambalaje de diverse produse și băuturi. Producția de senzori este relativ ieftină, astfel încât acestea să poată fi utilizate în viitor în locul indicării datei de expirare. O astfel de metodă este mai sigură, deoarece produsul uneori începe să se strice  înainte de expirarea termenului, cum ar fi în cazul depozitării necorespunzătoare.

BucPress

 

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 146

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate