Știri Economie
10 iulie 2019

Noul sarcofag de la Cernobîl a fost pus în funcţiune

Noul sarcofag de la Cernobîl a fost pus în funcţiune

Domul din oţel care acoperă resturile radioactive ale reactorului numărul 4 al centralei de la Cernobîl, scena unuia din cele mai grave accidente nucleare din istorie, a intrat oficial în funcţiune şi a fost pus sub controlul autorităţilor ucrainene.

Structura, construită de consorţiul francez Novarka, format din grupurile Bouygues şi Vinci, are o înălţime de 108 metri şi cântăreşte 36.000 de tone. Ea a fost plasată în 2016, cu câteva luni întârziere, şi finalizată în totalitate în decembrie 2018. Intrarea sa în funcţiune, destinată să asigure securitatea sitului în următorii 100 de ani, va permite dezmembrarea structurii precedente instalate de lichidatorii sovietici, potrivit presei internaționale.

Costul său, de peste 1,5 miliarde de euro, a fost finanţat de Banca Centrală pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de comunitatea internaţională, scrie Agerpres.

„Este vorba despre o nouă etapă în transformarea Cernobîlului într-un mediu sigur şi fără pericole”, a subliniat BERD într-un comunicat.

„Astăzi, primim cheile instalaţiei, creată prin eforturile comune a zeci de ţări pentru a proteja întreaga planetă şi omenirea de contaminarea radioactivă”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent la ceremonia oficială.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, contaminând radioactiv - potrivit experţilor - până la trei sferturi din continentul european. După catastrofă, autorităţile au evacuat sute de mii de persoane, iar un vast teritoriu, de peste 2.000 km2, a rămas abandonat.

Celelalte trei reactoare ale centrale au continuat să funcţioneze, ultimul fiind oprit în anul 2000, ceea ce a marcat sfârşitul oricărei activităţi industriale la Cernobîl.

Catastrofele de la Cernobîl şi Fukushima (Japonia, 2011) au fost clasificate la nivelul cel mai ridicat de gravitate, 7 (efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului), pe scala internaţională a accidentelor nucleare (INES).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Distribuie:
Vizualizări: 430

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate